x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Negutatorul de bombe, in boxa acuzatilor

Negutatorul de bombe, in boxa acuzatilor

05 Ian 2005   •   00:00

Un tribunal din New Jersey a inceput judecarea unui afacerist britanic gata sa-i vanda 200 de rachete sol-aer si o asa-numita "bomba murdara" unui agent FBI care poza in cumparator.

Potrivit cotidianului The Times, britanicul i-a explicat potentialului client ca rachetele ar servi numai bine unui atac terorist care sa aiba loc la comemorarea atentatelor din 11 septembrie 2001 din SUA. Hemant Lakhani, de 69 de ani, si-a laudat marfa, spunand ca intre 10 si 15 aeronave ar putea fi doborate simultan folosind rachetele cu pricina. "In medie, la bordul fiecarui zbor s-ar afla cam 400 de persoane, iar zilele cele mai aglomerate sunt lunea si vinerea. Atunci e cel mai bun moment pentru a actiona", i-a spus Lakhnai agentului FBI.

Afaceristul s-a oferit sa procure si o "bomba murdara", dispozitiv care, in momentul exploziei, imprastie material radioactiv pe o raza de circa trei kilometri. Pretul bombei - trei milioane de dolari.

ARESTAT IN 2003. Lakhani a fost arestat in august 2003, cu putin timp dupa ce ii furnizase agentului FBI o "mostra" din materialul explozibil pe care i-l putea vinde. Capetele de acuzare formulate impotriva britanicului includ tentativa de a furniza ajutor logistic unor teroristi, spalarea de bani, incercarea de a introduce armament in SUA.

Lakhani spune ca este nevinovat si ca a cazut victima unui plan diabolic pus la cale de FBI. El neaga si ca ar fi spus despre teroristul saudit Ossama ben Laden ca "a facut o treaba foarte buna la 11 septembrie 2001", asa cum sustine acuzarea. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe