x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nici Irakul nu este la adăpost în faţa revoltelor populare

Nici Irakul nu este la adăpost în faţa revoltelor populare

de Marina Constantinoiu    |    04 Feb 2011   •   16:41

Irakul, chiar dacă democratic, nu este nici el la adăpost în faţa valului de revolte care afectează în prezent ţările arabe, iar liderii săi trebuie să aducă mai multă justiţie socială, sunt de părere imamii irakieni, care au luat cuvântul la marea rugăciune de vineri, relatează AFP.
"Nu putem afirma că tot ceea ce s-a petrecut în ţările arabe nu va ajuge în Irak, chiar dacă regimul politic este democratic”, a avertizat Abdul Mahdi al-Karabalai, reprezentantul în oraşul sfânt Kerbala al Marelui ayatollah Ali al-Sistani, cel mai influent dintre demnitarii şiiţi irakieni.
Egiptul este, de 11 zile, teatrul unor manifestaţii fără precedent pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, care se află la putere din 1981. O mişcare de revoltă asemănătoare a provocat, luna trecută, îndepărtarea, după 23 de ani de putere, a preşedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali. Manifestaţii au avut loc şi în Iordania şi în Yemen.
"Multe lucruri s-au schimbat în Irak, de la înlăturarea lui Saddam Hussein în 2003. Dar nu există justiţie socială , iar partidele politice trebuie să se ocupe în special de interesul general, şi nu de interesele particulare”, a declarat al-Karbalai. "Toate guvernele, chiar cele ale regimului politice democratice, trebuie să examineze motivele profunde ale mişcării de protest care a debutat la Tunis”, a mai spus acesta.
La Hawjia, localitate aflată la 230 km nord-est de Bagdad, imamul moscheii sunnite Abu Baker al-Saddiq a afirmat că revolta populaţiilor arabe "nu se va încheia”. "Am putea vedea în Irak aceeaşi scânteie din ţările arabe”, a avertizat şeicul Mohamed al-Joubouri. "Oamenii politici irakieni trebuie să fie atenţi să-şi slujească poporul şi să nu permită corupţia şi impunerea agendei străinilor”, a mai spus el.
Imamul principalei moschei din oraşul Kufa, vecină localităţii Najaf, şeicul Dhiya al-Shauki, a criticat răspunsul poliţiei la manifestaţiile care au avut loc cu o zi înainte în localitatea al-Hamza. "Manifestanţii nu cereau, precum în Egipt şi în Tunisia, o schimbare de regim politic. Nu doreau decât o îmbunătăţire a serviciilor de bază. Este asta o cerere ilegitimă?”, a spus imamul.

×