x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicolas Sarkozy, pus sub acuzare. Fostul preşedinte al Franţei riscă până la 10 ani de închisoare

Nicolas Sarkozy, pus sub acuzare. Fostul preşedinte al Franţei riscă până la 10 ani de închisoare

02 Iul 2014   •   11:48
Nicolas Sarkozy, pus sub acuzare. Fostul preşedinte al Franţei riscă până la 10 ani de închisoare

Nicolas Sarkozy riscă o pedeapsă de cinci ani de închisoare şi o amendă de 500.000 de euro pentru infracţiunea de trafic de influenţă şi până la 10 ani de închisoare pentru corupţie activă, fapte pentru care a fost pus sub acuzare marţi noaptea, scrie publicaţia Le Monde. Sarkozy, care a petrecut 15 ore în arest, a mai fost pus sub acuzare pentru obţinerea de informaţii prin încălcarea secretului profesional.

Infracţiunea de trafic de influenţă este reglementată de articolul 433-2 din Codul Penal francez. Acest articol vizează "solicitarea sau agrearea, în orice moment, direct sau indirect, de oferte, promisiuni, cadouri sau avantaje din partea unor persoane pentru el însuşi sau pentru o altă persoană, pentru a abuza de influenţa sa reală sau presupusă în vederea obţinerii de distincţii de la o autoritate sau administraţie publică, de locuri de muncă, contracte sau orice altă decizie favorabilă".

Delictul de corupţie activă este prevăzut în articolul 433-1 din Codul Penal francez. Potrivit Le Monde, acest delict este "stadiul superior al traficului de influenţă".

În cazul în care este condamnat, Nicolas Sarkozy riscă de asemenea - potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei francez -, în baza articolului 432-17 din Codul penal, să primească o pedeapsă suplimentară ce prevede decăderea din drepturile civile, interzicerea exercitării unei funcţii publice sau a unei profesii şi excluderea de pe listele electorale pentru o perioadă limitată.

În acelaşi dosar au mai fost puşi sub acuzare avocatul lui Nicolas Sarkozy, Thierry Herzog, şi înaltul magistrat de la Parchetul General al Curţii de Casaţie, Gilbert Azibert.

Justiţia încearcă să stabilească dacă Nicolas Sarkozy, prin intermediul lui Thierry Herzog, a încercat să obţină informaţii acoperite de secretul profesional într-o decizie aşteptată a Curţii Supreme în afacerea Bettencourt. În schimb, lui Gilbert Azibert i s-ar fi promis o intervenţie pentru a i se obţine un post de prestigiu în Monaco.

×