x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi date despre avionul Malaysia Airlines dispărut în martie. Compania aeriană malaeziană, în derivă

Noi date despre avionul Malaysia Airlines dispărut în martie. Compania aeriană malaeziană, în derivă

28 Aug 2014   •   15:23
Noi date despre avionul Malaysia Airlines dispărut în martie. Compania aeriană malaeziană, în derivă

Zborul MH370 al companiei Malaysia Airlines, dispărut în mod misterios în martie anul curent, ar fi putut vira spre sud mai devreme decât era estimat, contrar planului său de zbor, iar acest lucru modifică uşor zona de căutare, au anunţat, joi, autorităţile australiene, citate de France Presse.

Aceste concluzii rezultă dintr-o “nouă cizelare” a examinării de către anchetatori a datelor provenite de la sateliţi, în vederea localizării epavei Boeing-ului, dispărut la 8 martie cu 239 de persoane la bord, la puţin timp de la decolarea sa din Kuala Lumpur, cu destinaţia Beijing. Avionul şi-a modificat în mod radical planul de zbor, virând spre vest, apoi spre sud. Nici până acum nu a fost descoperită epava avionului, în pofida amplelor căutări aeriene şi submarine desfăşurate în Oceanul Indian, în largul coastei occidentale a Australiei.

“Perimetrul căutărilor rămâne acelaşi, însă anumite noi informaţii sugerează că zone situate un pic mai la sud - în interiorul zonei de căutare, însă un pic mai la sud - sunt cu precădere interesante şi prioritare”, a declarat vicepremierul australian Warren Truss.

Aceste declaraţii coincid cu semnarea, la Canberra, a unui memorandum între Australia şi Malaezia vizând organizarea următoarei faze de căutări submarine, care va demara în viitoarele săptămâni. A fost demarcat un perimetru de 60.000 de kilometri pătraţi.

Potrivit lui Warren Truss, specialiştii sunt convinşi că avionul, rămas fără carburant, s-a prăbuşit în sudul Oceanului Indian, undeva într-al “şaptelea semicerc” definit plecând de la poziţiile primite în mod automat prin satelit.

Nu mai puţin de 186 de membri ai personalului de cabină de la Malaysia Airlines au părăsit compania aeriană afectată de două tragedii aviatice în acest an, a anunţat operatorul, precizând că numeroase persoane care au demisionat au invocat drept motive presiunile familiale şi teama pentru securitatea lor, relatează AFP.

Compania din Malaezia, un mic stat din Asia de Sud-Est care avea până în acest an o bună reputaţie în materie de securitate, a ajuns în prag de dezastru după cele două tragedii aviatice: dispariţia misterioasă pe 8 martie zborului MH370 şi prăbuşirea pe 17 iulie a unui alt aparat, cu 298 de persoane la bord (zborul MH17), după ce a fost doborât de o rachetă în spaţiul aerian al Ucrainei, în timp ce survola un teritoriu controlat de separatiştii proruşi.

Malaysia Airlines a precizat că 186 de membri ai personalului de cabină au părăsit compania în primele şapte luni ale anului, mulţi dintre ei invocând presiuni familiale din cauza celor două catastrofe aeriene.

Secretarul general al sindicatului personalului companiei, Abdul Malek Ariff, a declarat pentru Edge Financial Daily că însoţitorilor de bord le este acum teamă să mai zboare.
Deficitul de personal de cabină îi obligă printre altele pe însoţitorii de bord să lucreze până la 12 ore pe zi, a precizat responsabilul sindicatului, care reprezintă 8.000 de salariaţi ai companiei, care are în total 19.500 de angajaţi.

Malaysia Airlines a făcut cunoscut că le oferă membrilor personalului său consiliere psihologică.

Pierderile financiare ale companiei s-au dublat în cel de-al doilea trimestru, pierderea ridicându-se la 73 de milioane de euro între aprilie şi iunie. Este vorba despre cea de-a şasea pierdere trimestrială consecutivă pentru compania care, înaintea celor două catastrofe aeriene, se confrunta deja cu probleme, mai ales din cauza intensificării concurenţei regionale, în special din cauza dezvoltării companiilor low-cost. (I.D)

×