x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi înregistrări audio surprind momentele dinaintea atentatelor care au îndoliat America

Noi înregistrări audio surprind momentele dinaintea atentatelor care au îndoliat America

08 Sep 2011   •   18:52
Noi înregistrări audio surprind momentele dinaintea atentatelor care au îndoliat America

Mai multe inregistrari audio, ce surprind discutiile dintre controlorii de trafic si insotitoarele de zbor din avioanele deturnate la 11 septembrie 2001 au fost date publicitatii de catre site-ul cotidianului New York Times.

Inregistrarile incep din primele momente de dupa deturnarea avioanelor. La ora 8.13, un controlor de zbor din Boston incearca de cateva ori sa contacteze zborul 11 al companiei American Airlines, care tocmai decolase in directia Los Angeles.

Sase minute mai tarziu, una dintre insotitoarele de zbor aflata in primul avion care avea sa loveasca World Trade Center, Betty Ong suna la biroul de rezervari al companiei American Airlines, anuntand, cu un ton calm, ca o persoana a fost injunghiata la clasa business, iar cei din cabina “nu raspund la telefon. Nu stiu, dar cred ca am fost deturnati'.

La ora 8.24, un controlor de trafic aerian din Boston il aude pe Mohammed Ataa, unul dintre piratii aerului ce deturnasera zborul AA11 in timp ce le spunea pasagerilor: “Avem cateva avioane. Stati linistiti si vom fi OK. Ne intoarcem la aeroport'.

Controlorul incearca sa afle cu cine comunica, insa teroristul raspunde: “Nimeni nu misca, totul va fi bine. Daca incercati sa faceti vreo miscare, va veti rani pe voi si veti strica avionul. Stati linistiti". Avea sa fie ultima comunicare cu avionul al carui transponder a fost decuplat de catre teroristi, inainte de a se infinge in WTC.

In timpul unei convorbiri telefonice la ora 9.02, o persoana aflata la centrul de control radar din New York spune ca a vazut un alt avion, care opera cursa United Airlines 175, lovind World Trade Center.
“Altul tocmai a lovit cladirea', spune controlorul, iar cineva raspunde: “O, Dumnezeule!'

Ulterior, controlorul este auzit spunand: “Inca un avion tocmai s-a lovit cu putere... Inca unul tocmai a lovit World Trade, intreaga cladire s-a dezmembrat pur si simplu'.

Continutul integral al inregistrarilor, in varianta originala

×
Subiecte în articol: atentate 11 septembrie inregistrari