x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Belgia nu îl extrădează pe Puigdemont

Belgia nu îl extrădează pe Puigdemont

18 Feb 2020   •   18:00
Belgia nu îl extrădează pe Puigdemont
Sursa foto: Jordi Bedmar Pascual

Belgia nu îi va preda Spaniei pe separatiştii catalani Carles Puigdemont şi Toni Comin, înainte ca Parlamentul European să se pronunţe asupra unei cereri de ridicare a imunităţii celor doi eurodeputaţi, a decis, luni, justiţia belgiană, relatează AFP.

Contactat de France Presse, unul dintre avocaţii catalanilor, Simon Bekaert, a confirmat decizia camerei de consiliu a tribunalului neerlandofon din Bruxelles. „Judecătorul a decis amânarea sine die a soluţionării cererii de extrădare (...), aşteptând decizia Parlamentului European privind cererea de ridicare a imunităţii", a declarat avocatul. Carles Puigdemont, fost lider al regiunii Catalonia, şi Toni Comin, unul dintre foştii săi „miniştri”, au fugit în Belgia la sfârşitul lui octombrie 2017, după o tentativă de secesiune. Ei sunt amândoi căutaţi de justiţia spaniolă, care îi acuză în special de „rebeliune” şi a emis deja mai multe mandate de arestare europene pentru a obţine predarea lor de către Belgia. Ultimele mandate de arestare de până acum datează din toamna lui 2019.

Judecătorul de instrucţie belgian angrenat în procedură a decis să o suspende la începutul lui ianuarie, în virtutea calităţii de eurodeputat a lui Puigdemont şi Comin, care le oferă imunitate. „În motivarea sa, judecătorul a spus că decizia este legată de cea din luna ianuarie”, a explicat avocatul.

 

În ceea ce priveşte cererea de ridicare a imunităţii lui Puigdemont şi Comin, formulată de un judecător spaniol, Parlamentul European nu a dat încă un verdict.

 

Carles Puigdemont nu ajunge încă în mâinile spaniolilor

 

 

×
Subiecte în articol: Carles Puigdemont