x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nuclear: Un consilier al preşedintelui Macron în Iran marţi şi miercuri pentru a încerca să medieze o "dezescaladare"

Nuclear: Un consilier al preşedintelui Macron în Iran marţi şi miercuri pentru a încerca să medieze o "dezescaladare"

08 Iul 2019   •   21:45
Nuclear: Un consilier al preşedintelui Macron în Iran marţi şi miercuri pentru a încerca să medieze o "dezescaladare"

Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al preşedintelui francez Emmanuel Macron, se va afla marţi şi miercuri la Teheran pentru a se întâlni cu autorităţi iraniene cu scopul de a încerca să medieze o "dezescaladare" a situaţiei legate de programul nuclear, a indicat luni preşedinţia franceză, citată de AFP.

Bonne "se duce la Teheran pentru a aduna elementele unei dezescaladări, cu gesturi care trebuie făcute imediat înainte de 15 iulie", a adăugat Palatul Elysee, fără alte precizări, după ce Teheranul a anunţat producerea de uraniu îmbogăţit cu cel puţin 4,5%, depăşind limita autorizată prin acordul din 2015 asupra programului său nuclear ( Joint Comprehensive Plan of Action/JCPoA).

Sâmbătă seara, preşedintele francez Emmanuel Macron anunţase că vrea să "exploreze până la 15 iulie condiţiile unei reluări a dialogului cu toate părţile".

"Suntem într-o fază foarte critică", s-a comentat la preşedinţia franceză, "pentru că există un interes de o parte şi de alta pentru a face să crească presiunea".

"Iranienii iau măsuri care încalcă JCPoA, dar acestea sunt foarte calibrate şi, pe de altă parte, Donald Trump este un dealmaker (negociator). Iranienii exagerează, dar nu prea mult, şi Trump pune presiune maximă, însă el exercită această politică până în momentul în care poate negocia", potrivit aceloraşi surse.

"Important în această situaţie de criză este să se poată găsi elementele intermediare care permit să se treacă de la tensiune extremă la negociere", a explicat aceeaşi sursă de la preşedinţia franceză. "Convorbirile preşedintelui Republicii cu (preşedintele iranian Hassan) Rouhani şi cu Donald Trump, pe de altă parte, ne dau o capacitate de manevră", adaugă aceasta.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni că Iranul a început să îmbogăţească uraniu la un nivel superior celui autorizat prin acordul încheiat în 2015 cu marile puteri.

Uniunea Europeană, la rândul său, a cerut "puternic Iranului să-şi înceteze activităţile contrare angajamentelor" conform acordului de la Viena, din care SUA s-au retras în mod unilateral în mai 2018, după care au restabilit sancţiunile împotriva Teheranului.

În replică, Iranul a anunţat în 8 mai că începe să se desprindă din unele angajamente ale acordului cu scopul de a forţa părţile rămase (Germania, China, Franţa, Regatul Unit şi Rusia) să îl ajute să ocolească sancţiunile americane.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Macron nuclear