x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Numărul femeilor fără copii din Europa continuă să crească

Numărul femeilor fără copii din Europa continuă să crească

11 Ian 2017   •   11:51
Numărul femeilor fără copii din Europa continuă să crească

Proporţia femeilor fără copii nu încetează să crească în Europa, în special în ţările din Sud în care s-au cumulat dificultăţi în special economice, dar rămâne inferioară vârfului înregistrat la începutul secolului al XX-lea, informează AFP citând concluziile unui studiu francez făcut public marţi. 

Studiul compară natalitatea la femeile europene născute între 1900 şi 1972. O femeie din patru născută în primul deceniu al secolului al XX-lea nu a avut copii. Pentru femeile născute după 1970, proporţia este de circa una la şapte (14%), potrivit Institutului naţional de studii demografice. 

Primul Război Mondial, care a dus la numeroase decese ale unor tineri la vârsta la care se puteau căsători, şi criza economică din anii '30, care i-a forţat pe cei din ţările cele mai sărace să emigreze în ţările cele mai bogate, explică în mare parte această "rămânere în urmă substanţială" a numărului de naşteri la începutul secolului al XX-lea. 

În urma creşterii economice şi a introducerii sistemelor de protecţie socială, natalitatea a crescut apoi puternic. 

Până în 1975 a urmat un aşa-numit "baby-boom": femeile au avut în medie 2,1 copii, iar printre cele născute la începutul anilor 1940, de exemplu, numai una din zece în medie nu a avut copii.

De atunci însă, rata fertilităţii nu a încetat să scadă, subliniază Institutul, atingând cele mai scăzute niveluri în Europa: 1,7 copii în medie pentru femeile născute în 1974. 

"Contracepţia eficientă, naşterea mai târziu a copiilor, o instabilitate mai mare a căsătoriilor, dorinţa de a avea mai întâi un loc de muncă în condiţia în care acestea sunt tot mai puţin sigure şi incertitudinea economică crescândă" au favorizat această situaţie, susţin autorii studiului. 

Potrivit Agerpres, în Europa de Sud - unde până la o femeie din patru născută în anii '70 ar putea rămâne fără copii în Spania, Grecia şi Italia - natalitatea a scăzut cel mai mult.

În aceste ţări, care cumulează "dificultăţi ale pieţei muncii" şi "inegalităţi de gen încă foarte pronunţate care fac dificilă concilierea între muncă şi familie", rata natalităţii ar urma să continue să scadă, apropiindu-se de vârful atins după Primul Război Mondial, a prezis Institutul.

×
Subiecte în articol: natalitate femei fara copii