x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O boală devastatoare ne-ar împuţina cu 50 de milioane

O boală devastatoare ne-ar împuţina cu 50 de milioane

de Sînziana Stancu    |    22 Iul 2008   •   00:00

Guvernul britanic a avertizat că o pandemie de gripă ar face ravagii pe glob şi ar ucide cel puţin 50 de milioane de persoane, pentru că omenirea, la ora actuală, nu are sisteme de detecţie şi anihilare performante a posibilelor focare de infecţie.

Guvernul britanic a avertizat că o pandemie de gripă ar face ravagii pe glob şi ar ucide cel puţin 50 de milioane de persoane, pentru că omenirea, la ora actuală, nu are sisteme de detecţie şi anihilare performante a posibilelor focare de infecţie.

 
Comitetul Organizaţiilor Interguvernamentale din Parlamentul britanic, care a prezentat un raport obiectiv despre pericolul şi urmările izbucnirii unor pandemii, a criticat sistemele de avertizare timpurie a existenţei focarelor de pandemie în diferite puncte de pe glob, afirmînd că acestea sînt "slab coordonate" şi că nu pot elabora "strategii rapide de răspuns", pentru a împiedica răspîndirea viruşilor. Parlamentarii britanici au criticat chiar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pentru că din cauza "disfuncţionalităţii" ei ar permite întinderea rapidă a unei pandemii pe glob. Estimările făcute de parlamentarii britanici privind victimele unui asemenea dezastru indică între două şi 50 de milioane de vieţi omeneşti, relatează The Independent.


LUMEA A TREIA. Comitetul din Camera Lorzilor a cerut, de urgenţă, instalarea de sisteme de avertizare timpurie eficiente în ţările din "lumea a treia", cele mai vulnerabile în privinţa apariţiei focarelor de epidemii ucigaşe, ca Ebola, de pildă. Astfel de siteme ar putea identifica şi neutraliza rapid un focar de infecţie apărut în aceste zone, prevenind răspîndirea rapidă a viruşilor ucigaşi pe tot globul prin comerţ, de pildă, sau turism internaţional. "Avem cîte două pandemii pe secol", a reamintit lordul Soley, preşedintele Comitetului, explicînd că, dacă într-o ţară dezvoltată, cu un sistem de sănătate modern şi bine pus la punct, o epidemie poate fi oprită să devină pandemie, "nu acelaşi lucru se întîmplă şi în ţările în curs de dezvoltare". Pe de altă parte, el a mai spus că "nu toate ţările deţin resurse sau îşi permit aplicarea politicilor de vaccinare sezonieră a populaţiei" împotriva diferitelor epidemii. Cu atît mai mult cu cît ar fi vorba despre o pandemie de gripă, de exemplu. În acest caz, se ştie că stocurile de vaccin existente la ora actuală nu ar acoperi necesarul la scară mondială, a mai precizat lordul Soley.

×
Subiecte în articol: externe