x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O brutărie din Finlanda lansează pâinea "crocantă" cu insecte

O brutărie din Finlanda lansează pâinea "crocantă" cu insecte

23 Noi 2017   •   18:54
O brutărie din Finlanda lansează pâinea "crocantă" cu insecte

Una dintre cele mai importante companii producătoare de alimente din Finlanda va pune pune în vânzare un produs alimentar insolit, despre care afirmă că reprezintă prima pâine cu insecte ce va fi comercializată în această ţară, a anunţat joi site-ul cotidianului britanic The Telegraph. 

Markus Hellstrom, directorul diviziei de brutărie a grupului Fazer, a declarat joi că o pâine conţine circa 70 de greieri uscaţi şi măcinaţi sub formă de pudră adăugată în făină. 

Greierii de crescătorie reprezintă 3% din greutatea unei pâini, a precizat Markus Hellstrom. 

''Finlandezii sunt cunoscuţi pentru faptul că sunt dispuşi să încerce lucruri noi'', a spus el şi, potrivit unui sondaj comandat de Fazer, "gustul bun şi prospeţimea" se numără printre principalele criterii pentru alegerea pâinii. 

Conform unor sondaje realizate recent în ţările nordice, ''finlandezii au cea mai pozitivă atitudine faţă de insecte'', a confirmat Juhani Sibakov, directorul departamentului de inovare din cadrul Fazer Bakery Finland. 

''Am realizat aluat crocant pentru a îmbunătăţi gustul'', a declarat acesta. 

Rezultatul a fost ''delicios şi nutriţional'', a mai spus el, adăugând că Fazer Sirkkaleipa (pâinea Fazer cu greieri) "reprezintă o sursă bună de proteine, iar în plus insectele conţin acizi graşi benefici, calciu, fier şi vitamina B12". 

''Omenirea are nevoie de surse nutriţionale noi şi sustenabile'', a precizat Juhani Sibakov într-un comunicat. 

Markus Hellstrom a notat că legislaţia din Finlanda a fost modificată la 1 noiembrie pentru a permite vânzarea insectelor în alimentaţie. 

Primul lot de pâine cu greieri va fi pus în vânzare în principalele oraşe din Finlanda începând de vineri. 

Compania a declarat că nu dispune deocamdată de o cantitate suficientă de făină de greieri pentru a susţine distribuţia la nivel naţional, însă îşi propune să vândă pâinea în 47 de brutării din ţară în următorul ciclu de distribuţie. 

În Elveţia, lanţul de supermarketuri Coop a început să comercializeze în luna septembrie burgeri şi chiftele preparate cu insecte. 

Produse alimentare ce conţin insecte pot fi găsite şi pe rafturile unor supermarketuri din Belgia, Marea Britanie, Danemarca şi Olanda. 

Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie din cadrul ONU a promovat insectele ca sursă de alimente pentru consumul uman precizând că acestea sunt sănătoase şi bogate în proteine şi minerale. Organizaţia susţine că multe specii de insecte produc mai puţine gaze cu efect de seră şi amoniac decât majoritatea animalelor din ferme, iar creşterea lor necesită mai puţine resurse financiare şi spaţiu.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: finlanda paine crocanta insecte