x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O capsulă spaţială sovietică va fi scoasă la licitaţie la Bruxelles

O capsulă spaţială sovietică va fi scoasă la licitaţie la Bruxelles

de Agerpres    |    24 Apr 2014   •   17:43
O capsulă spaţială sovietică va fi scoasă la licitaţie la Bruxelles

O capsulă spaţială sovietică, plasată pe orbită de două ori în anii 1970, va fi scoasă la licitaţie la 7 mai, la Bruxelles, anunţă organizatorul vânzării, casa Lempertz, preluată de 20minutes.fr.

Valoarea primei capsule spaţiale propuse spre vânzare în Europa este estimată între 700.000 şi 1,4 milioane de euro, potrivit firmei germane Lepmpertz. Capsula conică de 2,2 m înălţime şi 2,8 m diametru, cu o greutate de 1,85 t, a dus în spaţiu trei cosmonauţi în iulie 1977, revenind pe Pământ după o lună. Ea a fost utilizată din nou într-o misiune fără persoane la bord, care a făcut un singur tur orbital, în martie 1978, fiind folosită în 1980 şi 1982 la teste de amerizare în larg. Capsula a fost cumpărată de o firmă britanică specializată în 'turism spaţial', Excalibur Almaz, care s-a hotărât să renunţe la ea.

"La inaugurarea noului nostru amplasament (la Bruxelles - n.r.), am decis să organizăm o licitaţie deosebită: să vindem o capsulă rusească, VA", a spus Christine de Schaetzen, director al Lempertz Bruxelles. Unul din rarele precedente a fost vânzarea la New York a capsulei utilizate în 1961 de Iuri Gagarin la primul zbor în spaţiu din istorie.

Cu aceeaşi ocazie vor fi scoase la licitaţie şi alte obiecte, printre care tablouri de bord de concepţie sovietică, fără ecran, dar cu numeroase butoane, o busolă reprezentând Pământul, precum şi două costume: unul purtat de astronautul anglo-american Michael Foale, care a ajuns în 2003 la Staţia Spaţială Internaţională la bordul unei rachete ruseşti Soyuz, iar celălalt, de cosmonautul rus Alexandr Kaleri în zborul spre staţia MIR în 1996. Fiecare din cele două costume este evaluat între 55.000 şi 60.000 euro.

Prezentate începând din 26 aprilie, obiectele spaţiale vor fi licitate la 7 mai, încheie 20minutes.fr. 

×
Subiecte în articol: capsula soyuz