x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O elevă româncă a fost jignită de un profesor în Spania pe motiv că are două nume

O elevă româncă a fost jignită de un profesor în Spania pe motiv că are două nume

21 Sep 2016   •   16:07
O elevă româncă a fost jignită de un profesor în Spania pe motiv că are două nume
Sursa foto: pixabay.com

O elevă din România care studiază la Instituto de Educación Secundaria (IES) Benicalap din Valencia a început anul şcolar într-un mod jignitor. Profesorul de desen a umilit-o în fața clasei, spunându-i să își schimbe numele, relatează publicaţia gazetaromaneasca.com.

Mama fetei a declarat pentru site-ul Inforoes.com că, pe 8 septembrie, în prima zi de școală, profesorul Javier Albadalejo a început să strige catalogul, iar când a ajuns la ea, a întrebat-o de ce nu are un singur nume. Fata i-a explicat că aşa este în România, iar profesorul enervat de acest răspuns, i-a zis: "Que te vayas a tu puto país a cambiarte tu nombre que eso no lo entiendo yo («Pleacă în nenorocita ta de țară și schimbă-ți numele, că eu nu înțeleg aşa ceva»)”, a adăugat mama elevei.

Luni, 19 septembrie, fata, în vârstă de 13 ani, a avut din nou oră cu același profesor, unde acesta a ținut să-i „reamintească” această problemă. În urma acestui comportament inadecvat al profesorului, părinţii au luat decizia de a aduce la cunoștință, atât directorului şcolii, cât și autorităților, de cele două incidente. „Locuiesc de 10 ani în Spania, eu și soțul meu muncim și plătim taxe la fel ca oricare alt cetățean, nu permit nimănui să-mi umilească copilul. Voi merge până în pânzele albe, e inadmisibil ca un copil să sufere din cauza faptului că are un nume diferit”, a mai spus mama fetei.

Inforoes.com a luat legătura atât cu reprezentanţii României de la Castellon și Madrid, cât și cu directorul unității de învățământ. Într-o convorbire telefonică, directorul instituţiei, Carmen Julian, a refuzat să dea orice fel de detalii privind acest cazul. Irina Marin, șeful secției consulare de la Madrid, a declarat că „avem cunoștință despre acest incident. Colegii mei de la Consulatul României de la Castellon au preluat cazul și au început demersurile pentru soluționarea acestuia”.

Șeful oficiului consular de la Castellon, Dragoș Viorel Radu Țigău, este de partea românilor şi vrea să se facă dreptate. Acesta a declarat că a trimis ieri “la Generalidad Valenciana (instituție ce reprezintă Guvernul spaniol în Comunitatea Valenciană – n.red.) o scrisoare oficială în care le-a fost expus acest caz.” „Nu știu ce se întâmplă, este al doilea eveniment în două săptămâni. Vă asigur că în acest moment a fost deschisă o anchetă internă. Vreau să fac apel către toți cetățenii români ca atunci când se confruntă cu astfel de cazuri să ia legătura imediat cu cea mai apropiată secție consulară. Aceste incidente nu trebuie ascunse! Vă asigurăm că atât eu, cât și colegii mei din cadrul tuturor misiunilor consulare vă stăm la dispoziție și vă oferim tot sprijinul necesar în momentul în care un cetățean român se confruntă cu astfel de cazuri”.

×