x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O frunză de aur din coroana lui Napoleon, vândută la licitaţie cu 625.000 de euro

O frunză de aur din coroana lui Napoleon, vândută la licitaţie cu 625.000 de euro

20 Noi 2017   •   21:00
O frunză de aur din coroana lui Napoleon, vândută la licitaţie cu 625.000 de euro

Interesul arătat de colecţionari faţă de obiectele care i-au aparţinut împăratului Napoleon I nu se dezminte: după un bicorn vândut cu peste 1,8 milioane de euro, o frunză de aur din coroana lui Napoleon I a fost adjudecată duminică pentru peste 600.000 de euro, relatează AFP. 

Această frunză fragilă de laur din aur, care cântăreşte numai zece grame şi are dimensiuni de 9,2 pe 2,5 centimetri, a fost realizată pentru coroana purtată de Napoleon Bonaparte cu prilejul încoronării sale, în 1804. 

Obiectul a fost adjudecat pentru 625.000 de euro, de peste patru ori estimarea maximă (opera era evaluată la un preţ între 100.000 şi 150.000 de euro), cu prilejul unei vânzări de obiecte napoleoniene organizate la Fontainebleau de casa de licitaţii Osenat. 

Cel care a făcut achiziţia este un colecţionar străin, a precizat Osenat pentru AFP, fără a-i dezvălui nici identitatea, nici naţionalitatea. 

Casa de licitaţii a vorbit despre un mare succes al acestei vânzări, cu un mare număr de participanţi francezi şi străini prezenţi în sală sau pe internet. 

Frunza, o realizare remarcabilă din care nu lipsesc nervurile, a fost "păstrată" în familia artizanului până în "zilele noastre", potrivit Osenat. 

Destinul frunzei de aur este cu totul special. Coroana de aur din care provine, cea care stă pe fruntea împăratului în "Încoronarea lui Napoleon", celebrul tablou al lui David, a fost considerată prea grea de monarh cu prilejul unei încercări. Artizanul, Martin Guillaume Biennais, a îndepărtat atunci şase frunze mari, dând câte una fiecărei fiice. La licitaţia de la Fontainebleau a fost vândută la licitaţie una dintre aceste frunze.AGERPRES

×
Subiecte în articol: napoleon