x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O grupare yakuza s-a scindat. Poliția niponă a ridicat nivelul de alertă

O grupare yakuza s-a scindat. Poliția niponă a ridicat nivelul de alertă

28 Aug 2015   •   16:39
O grupare yakuza s-a scindat. Poliția niponă a ridicat nivelul de alertă

Poliţia niponă a ridicat nivelul de alertă după scindarea grupării yakuza denumite Yamaguchi-gumi, cea mai mare organizaţie mafiotă din Japonia, existând riscul producerii unor incidente violente între membrii acesteia, scrie vineri presa locală citată de agenţia EFE.

Gruparea Yamaguchi-gumi a fost creată în anul 1915 şi s-a stabilit în oraşul-port Kobe. Ea este cea mai temută şi respectată dintre toate grupările yakuza, având circa 23.000 de membri, cifră ce reprezintă, potrivit autorităţilor de la Tokyo, 43% din totalul celor afiliaţi ansamblului mafiilor japoneze.

În prezent, cele 12 grupuri aflate în componenţa acestei organizaţii se află într-un proces de separare şi reorganizare. Un fenomen asemănător s-a petrecut în anul 1985, când o divizare a grupării a condus la un val de crime sângeroase. Atunci au avut loc peste 300 de incidente între grupurile rivale şi între membrii ei, confruntări soldate cu zeci de victime, inclusiv cetăţeni nevinovaţi.

Acele evenimente au determinat guvernul de la Tokyo să adopte în anul 1992 o lege împotriva crimei organizate, fapt care a condus la scăderea numărului incidentelor violente între grupurile mafiote.

Pentru ca guvernul să aibă un minim control asupra acestor organizaţii, legislaţia japoneză nu califică grupările yakuza drept ilegale, dar le obligă în schimb să deţină un sediul social, să-şi declare activităţile economice şi să-şi înregistreze membrii.

×