x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O taxă nouă pe benzină, idee agreată în UE

O taxă nouă pe benzină, idee agreată în UE

01 Feb 2016   •   15:00
O taxă nouă pe benzină, idee agreată în UE
Sursa foto: bizoo_n/Getty Images/iStockphoto

Propunerea ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, de a se introduce o taxă pe litrul de benzină în statele UE cu scopul de a se obţine fonduri pentru gestionarea crizei refugiaţilor este susţinută de vicepreşedintele Comisiei Europene.

Comisarul european pentru moneda euro, Valdis Dombrovskis, care este şi vicepreşedintele Comisiei Europene, susţine propunerea ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, de a se introduce o nouă taxă pe carburanţi la nivelul UE. Măsura ar duce la colectarea unui fond care ar trebui să fie folosit de statele membre pentru a gestiona criza refugiaţilor veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu.

„Trebuie să securizăm frontierele externe ale Spaţiului Schengen cât mai urgent. Soluţia pentru această problemă nu trebuie să fie limitată de lipsa fondurilor. Dacă nu există suficient de multe fonduri în bugetele naţionale ale statelor UE, am putea, de exemplu, să aplicăm o taxă pe fiecare litru de benzină”, a declarat Wolfgang Schäuble, săptămâna trecută. „De ce să nu convenim acest lucru la nivel european, dacă vorbim de un obiectiv atât de urgent”, adăugase acesta.

Ecoul la nivel european căutat de Wolfgang Schäuble a venit prin declaraţia vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care a lăudat ideea într-un interviu în presa germană. „Sunt de acord cu domnul Schäuble, avem nevoie de idei inovatoare în Europa pentru a putea face faţă actualei crize a refigiaţilor. Criza este una costisitoare”, a spus Dombrovskis.

„O taxă pe benzină, fie la nivel naţional, fie la nivel european, ar putea fi o posibilă sursă de finanţare, mai ales că în prezent preţul petrolului este la un nivel istoric de scăzut. Rezolvarea acestor probleme nu trebuie să eşueze din cauza lipsei de mijloace financiare”, a adăugat Dombrovskis.

Vicepreşedintele CE este primul oficial european care susţine ideea ministrului german de Finanţe, o idee care în Germania a stârnit reacţii de opoziţie chiar şi în cadrul partidului din care Schäuble face parte. „Nu putem accepta ca şoferii germani, care depind de autovehiculul lor, să fie puşi să scoată bani din propriul buzunar”, a declarat vicepreşedintele partidului de guvernământ, CDU, din care face parte şi ministrul de Finanţe.

După integrarea în Uniunea Europeană, România a fost nevoită să-şi ajusteze în mai multe trepte preţul benzinei, pentru a se alinia la normele comunitare. Potrivit directivei europene 96 din 2003, taxele minime pe care un stat membru le aplică pentru benzină sunt de 421 de euro la 1.000 de litri şi de 330 de euro la 1.000 de litri de motorină.

Ideea taxei pe benzină a apărut în contextul în care mai multe state membre s-au codit să participe la efortul de gestionare a crizei refugiaţilor cu sumele de bani cerute de statele mai dezvoltate
 

×