x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama acuză Rusia de nerespectarea acordului de la Geneva şi ameninţă cu noi sancţiuni împotriva Moscovei

Obama acuză Rusia de nerespectarea acordului de la Geneva şi ameninţă cu noi sancţiuni împotriva Moscovei

24 Apr 2014   •   08:36
Obama acuză Rusia de nerespectarea acordului de la Geneva şi ameninţă cu noi sancţiuni împotriva Moscovei

Preşedintele american Barack Obama a acuzat joi Rusia că nu respectă acordul internaţional de la Geneva destinat detensionării situaţiei din Ucraina şi a ameninţat cu noi sancţiuni la adresa Moscovei.

"Până în prezent, noi nu am spus Rusiei că nu a respectat nici spiritul, nici litera acordului de la Geneva", a declarat Barack Obama, în timpul unei conferinţe de presă la Tokyo, unde se află în cadrul unui turneu asiatic.

"Continuăm să vedem oameni înarmaţi care preiau clădiri, agresează pe cei care nu sunt acord cu ei, destabilizează regiunea şi nu am văzut ca Rusia să intervină pentru a-i descuraja", a subliniat preşedintele american.

El a avertizat că dacă Rusia va continua în acest fel, "vor exista consecinţe şi noi sancţiuni" americane la adresa Moscovei, precizând că măsurile represive deja în vigoare au "un impact asupra economiei ruse".

"Altfel, noi am văzut că guvernul ucrainean ia decizii concrete, introduce o lege a amnistiei şi adoptă un spectru larg de reforme în acord cu constituţia, care se încadrează în logica discuţiilor de la Geneva", a adăugat Barack Obama.

Liderul de la Casa Albă a amintit încă o dată că nu va exista o "soluţie militară în cazul Ucrainei".

Acestea sunt primele comentarii ale preşedintelui american Barack Obama după semnarea acordului de la Geneva în urmă cu o săptămână, acord care vizează în primul rând dezarmarea grupărilor ilegale şi evacuarea clădirilor ocupate, atât de către prooccidentali la Kiev, cât şi de forţele proruse în estul ţării. Rusia a avertizat miercuri că eventuale agresiuni la adresa cetăţenilor ruşi din Ucraina ar reprezenta o agresiune la adresa Moscovei şi ar interveni aşa cum a făcut-o în 2008 în Georgia

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina obama geneva acord