x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama va participa la summitul G20, chiar dacă s-a arătat dezamăgit de decizia Moscovei de a-i acorda azil lui Edward Snowden

Obama va participa la summitul G20, chiar dacă s-a arătat dezamăgit de decizia Moscovei de a-i acorda azil lui Edward Snowden

07 Aug 2013   •   09:45
Obama va participa la summitul G20, chiar dacă s-a arătat dezamăgit de decizia Moscovei de a-i acorda azil lui Edward Snowden

Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a declarat dezamăgit de decizia Rusiei de a-i acorda azil provizoriu de un an fostului consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA), Edward Snowden, dar a precizat că, în pofida acestui fapt, va merge la summitul G20 de luna viitoare din Rusia, informează agerpres.ro.

"Am fost dezamăgit întrucât, chiar dacă nu am semnat un tratat de extrădare cu ei, tradiţional am încercat să respectăm cererile lor dacă cineva încălca legea sau presupunea încălcarea legii ţării lor", a declarat Obama, într-o emisiune televizată marţi seara la NBC.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Obama a indicat că va participa la summitul G20 din septembrie de la Sankt Petersburg (Rusia), dar a refuzat să precizeze dacă va avea cu această ocazie şi o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin tete-a-tete. Anterior, Casa Albă a afirmat că va evalua dacă o întrevedere dintre cei doi şefi de stat mai are sens în condiţiile date.

Invitat în emisiunea "The Tonight Show" a lui Jay Leno, Obama a afirmat că Moscova alunecă, uneori, într-o mentalitate a războiului rece, potrivit Reuters.

"Sunt momente când ei alunecă în gândirea şi mentalitatea războiului rece. Ceea ce îi spun eu preşedintelui Putin este că totul e în trecut şi că trebuie să ne gândim la viitor. Şi nu există niciun motiv pentru care noi nu suntem în măsură să cooperăm mai eficient decât o facem în prezent", a afirmat liderul de la Casa Albă.

"Voi merge la summitul G20 pentru că acesta este principalul forum unde se poate vorbi de economie, de economie internaţională, cu liderii principalelor economii din lume", a explicat el.

Referitor la întâlnirea la vârf Obama - Putin înaintea summitului G20 de la Sankt-Petersburg, Washingtonul a lăsat să planeze dubii, legând implicit această întrevedere de evoluţia afacerii lui Edward Snowden, fostul consultant al serviciilor secrete americane care a dezvăluit un program de supraveghere electronică a comunicaţiilor de către guvernul SUA.

După ce a venit din Hong Kong, Snowden a fost mai mult de o lună practic blocat în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova.

Washingtonul a cerut de mai multe ori expulzarea informaticianului în ţara sa, unde este inculpat pentru spionaj după ce a făcut dezvăluiri uluitoare despre supravegherea electronică efectuată de SUA la nivel mondial.

Între timp, conform agenţiei ruse de presă RIA Novosti, rudele lui Snowden au depus documentele necesare pentru a le fi acordate vize în Rusia. Anterior, Anatoli Kucerena, avocatul lui Snowden, a declarat că a trimis o invitaţie tatălui fostului asistent tehnic al CIA. Potrivit avocatului, Snowden ar dori să discute cu părinţii planurile sale de viitor înainte de a începe ceva în Rusia.

×
Subiecte în articol: barack obama edward snowden summit g 20