x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama: Rusia încearcă să îşi regăsească gloria trecutului prin forţă

Obama: Rusia încearcă să îşi regăsească gloria trecutului prin forţă

20 Sep 2016   •   20:20
Obama: Rusia încearcă să îşi regăsească gloria trecutului prin forţă

Rusia încearcă să îşi regăsească 'gloria trecutului' prin 'forţă', a declarat marţi, în ultimul său discurs la tribuna ONU, preşedintele american Barack Obama, care a criticat sprijinul Moscovei pentru regimul lui Bashar Al-Assad în Siria, în contextul încetării armistiţiului, precum şi incursiunea rusă în Ucraina, potrivit AFP şi DPA.

"Vedem cum Rusia încearcă să îşi regăsească gloria trecutului prin forţă", a afirmat Obama în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York.

"Dacă Rusia va continua să se amestece în treburile interne ale vecinilor săi, poate că devine mai populară pe plan intern, poate că alimentează fervoarea naţionalistă pentru un timp, însă pe termen lung acest lucru îi va diminua statura şi va face ca graniţele sale să fie mai puţin sigure", a atras el atenţia, potrivit Reuters.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 după ce liderul promoscovit de la Kiev, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de la putere în urma mai multor luni de proteste.

Fără a menţiona numele preşedintelui rus Vladimir Putin sau ale altor şefi de stat sau de guvern, el i-a denunţat pe 'liderii autoritari' care încearcă să se menţină la putere fie prin măsuri de represiune permanente împotriva oponenţilor politici în interior, fie prin crearea de conflicte în exterior.

În acelaşi discurs, Obama a spus despre Coreea de Nord că este o 'pustietate' şi că programul nuclear al acesteia reprezintă o ameninţare la adresa lumii.

Recentele teste nucleare ale Coreii de Nord ilustrează importanţa comunităţii globale şi a unei reacţii comune, a mai declarat el, subliniind că Phenianul 'trebuie să sufere consecinţele'.

De asemenea, în legătură cu conflictul din Orientul Mijlociu, Obama a spus că ambele părţi ar avea de câştigat dacă Israelul ar recunoaşte că nu poate ocupa permanent teritoriu palestinian şi dacă palestinienii ar respinge instigările şi ar recunoaşte legitimitatea Israelului.

"Cu siguranţă israelienii şi palestinienii ar duce-o mai bine dacă palestinienii ar respinge instigările şi ar recunoaşte legitimitatea Israelului ... (şi dacă) Israelul ar recunoaşte că pur şi simplu nu poate ocupa permanent şi se instala pe teritoriu palestinian", a subliniat preşedintele american.AGERPRES

×
Subiecte în articol: barack obama obama Rusia glorie