x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficial SUA: Joe Biden îi va propune lui Vladimir Putin o soluţie diplomatică la criza din Ucraina

Oficial SUA: Joe Biden îi va propune lui Vladimir Putin o soluţie diplomatică la criza din Ucraina

30 Dec 2021   •   18:00
Oficial SUA: Joe Biden îi va propune lui Vladimir Putin o soluţie diplomatică la criza din Ucraina

Preşedintele SUA, Joseph Biden, îi va propune omologului său din Rusia, Vladimir Putin, în convorbirea programată joi seară, "o cale diplomatică" pentru depăşirea crizei militare cu Ucraina, dar Statele Unite rămân pregătite să reacţioneze la o invazie rusă, afirmă un oficial de la Casa Albă.

"Preşedintele Joseph Biden se va arăta dispus să accepte o cale diplomatică, dar Statele Unite rămân profund preocupate de prezenţa trupelor ruse la frontiera Ucrainei şi sunt pregătite de reacţie în cazul unei invazii", declară, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul Preşedinţiei SUA, potrivit cotidianului Le Monde.

"Washingtonul ar vrea să vadă că trupele ruse se retrag în zonele normale de antrenament", a subliniat oficialul american.

Joseph Biden va discuta, joi seară, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre o serie de teme internaţionale, inclusiv despre viitoarele negocieri de securitate. "Vor fi abordate o serie de teme, inclusiv viitoarele interacţiuni diplomatice cu Rusia", a declarat miercuri Emily Horne, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate Naţională, o entitate din cadrul Preşedinţiei SUA. Vladimir Putin a solicitat conversaţia telefonică, iar preşedintele Joseph Biden a acceptat-o, "deoarece crede că, în privinţa Rusiei, nu există nicio altă variantă în afară de dialogul direct de la lider la lider", a precizat oficialul citat.

"Scopul conversaţiei este continuarea discuţiilor pe toate subiectele care au fost pe agenda recentelor videoconferinţe", a afirmat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rusia a generat îngrijorare în Occident din cauza activităţilor militare din apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev susţine că Rusia a mobilizat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei şi pregăteşte un atac. Administraţia Vladimir Putin argumentează că poate mobiliza militari oriunde pe teritoriul Rusiei şi cere Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii că nu vor instala echipamente militare ofensive în apropierea frontierelor ruse.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: biden putin