x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficialii britanici spreciază ca insuficiente măsurile anunțate de Zuckerberg în scandalul protecției datelor

Oficialii britanici spreciază ca insuficiente măsurile anunțate de Zuckerberg în scandalul protecției datelor

22 Mar 2018   •   13:42
Oficialii britanici spreciază ca insuficiente măsurile anunțate de Zuckerberg în scandalul protecției datelor

Ministrul britanic al culturii Matt Hancock a apreciat joi drept insuficiente măsurile anunţate cu o zi înainte de patronul Facebook, Mark Zuckerberg, pentru protejarea datelor utilizatorilor, după scandalul Cambridge Analytica, informează AFP. 

"Am văzut noaptea trecută că Mark Zuckerberg şi-a cerut scuze şi a spus că va face schimbări. Însă, sincer, nu cred că aceste schimbări vor merge destul de departe", a declarat ministrul la BBC. "Nu ar trebui să-i revină unei companii dreptul de a decide care este echilibrul între protecţia vieţii private, inovaţie şi utilizarea de date. Aceste reguli ar trebui stabilite de societate în ansamblul ei şi fixate de parlament. Aceasta este abordarea pe care o vom adopta: marile companii de tehnologie trebuie să respecte legea, iar noi, noi vom întări legea", a adăugat el. 

Firma Cambridge Analytica din Regatul Unit este în centrul atenţiei de la sfârşitul săptămânii trecute, când s-a aflat că a utilizat datele personale a circa 50 de milioane de utilizatori ai reţelei Facebook, fără acordul acestora, pentru a le folosi în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump. Cambridge Analyitica a folosit, se pare, aplicaţia "thisisyourdigitallife" dezvoltată de profesorul de psihologie Aleksandr Kogan de la Universitatea din Cambridge. Aplicaţia a fost instalată de circa 300.000 de persoane, care au permis astfel accesul atât la datele lor, cât şi ale prietenilor lor din reţea, ceea ce a însemnat un total de zeci de milioane de utilizatori ai Facebook. 

După o lungă perioadă de tăcere în acest caz, Mark Zuckerberg şi-a exprimat miercuri "regretul" şi a recunoscut "erorile". El a promis, de asemenea, că va limita accesul la datele personale prin aplicaţii terţe şi că va supune aceste aplicaţii unor filtre serioase. El a promis, de asemenea, că vor fi informaţi toţi utilizatorii ale căror date ar fi putut fi folosite fără consimţământul lor. 

"A fost un abuz de încredere", a recunoscut joi, la BBC, şi directorul diviziei de produse a Facebook, Chris Cox. "Modelul nostru economic nu este cel de a distribui datele utilizatorilor", a dat el asigurări. Măsurile anunţate de Mark Zuckerberg vor permite "sigilarea şi mai puternică a platformei" şi întărirea controlului" asupra datelor utilizatorilor, a mai spus el. 

Unul dintre pionierii web-ului, britanicul Tim Berners-Lee, a apreciat că scandalul este "un moment important pentru viitorul" internetului. "Îmi imaginez că Mark Zuckerberg este bulversat de faptul că ceea ce a creat el a fost prost gestionat şi folosit în scopuri rele", a notat el pe contul său de Twitter. AGERPRES

×