x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olanda. Coffee shop-urile din apropierea şcolilor, deschise doar după terminarea cursurilor

Olanda. Coffee shop-urile din apropierea şcolilor, deschise doar după terminarea cursurilor

15 Noi 2017   •   18:38
Olanda. Coffee shop-urile din apropierea şcolilor, deschise doar după terminarea cursurilor

Consiliul de Stat olandez a autorizat miercuri administraţia oraşului Amsterdam să limiteze programul de funcţionare a ''coffee shop''-urilor - cafenele specializate în vânzarea de droguri uşoare - aflate în proximitatea şcolilor, informează AFP. 

''Tribunalul din Amsterdam a decis că primarul are dreptul să limiteze programul de funcţionare a coffee shop-urilor'', ''decizie care trebuie confirmată'', a stabilit Consiliul de Stat. Instituţia cu cea mai mare autoritate administrativă confirmă astfel intenţia municipalităţii de a ''reduce vizibilitatea pentru elevi a acestor localuri''. 

Cafenelele care vând canabis, aflate pe o rază de 250 de metri în apropierea şcolilor, nu vor mai avea dreptul să deschidă de la ora 7:30 ca înainte, ci vor trebui să aştepte ora 18:00, sau terminarea cursurilor şi să închidă la ora 1:00. 

Limitarea programului de funcţionare este prima măsură din strategia municipalităţii din Amsterdam care doreşte să închidă definitiv cafenelele aflate lângă spaţiile în care copiii îşi petrec pauzele, pentru a împiedica vânzarea de canabis în proximitatea tinerilor. 

Mai mulţi proprietari ai unor astfel de localuri, populare printre turişti, au contestat decizia în justiţie. 

Confirmând decizia luată de prima instanţă, Consiliul de Stat oferă libertate municipalităţii din Amsterdam în lupta sa împotriva ''coffee shop''-urilor din apropierea unităţilor şcolare. 

Decizia a venit în contextul în care consiliile municipale olandeze se înghesuie să ia parte la un program experimental iniţiat de guvern pentru a cultiva marijuana şi care ar putea avea ca finalitate producţia legală în Olanda. 

Noua coaliţie guvernamentală olandeză şi-a exprimat intenţia de a introduce, în următoarele şase luni, un proiect legislativ despre ''experimentarea unei culturi tolerate de plante de canabis în scop recreativ''. 

Obiectivul este de a găsi o modalitate pentru a depăşi ambiguităţile legii olandeze. În această ţară, vânzarea unor cantităţi mici de canabis, mai puţin de cinci grame de persoană, a fost depenalizată în 1976, iar cele 600 de ''coffee shop''-uri din ţară vând acest drog în mod legal.

AGERPRES

×