x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olandezii nu vor servicii de informatii cu puteri extinse!

Olandezii nu vor servicii de informatii cu puteri extinse!

22 Mar 2018   •   11:58
Olandezii nu vor servicii de informatii cu puteri extinse!

Olandezii au respins, prin referendum, o lege menită să extindă puterile serviciilor de informaţii, ceea ce reprezintă un pas înapoi pentru guvernul condus de Mark Rutte.

 

Actul normativ, care ar fi urmat să intre în vigoare la 1 mai, prevedea consolidarea atribuţiilor serviciilor de informaţii generale şi de securitate olandeze privind supravegherea internetului, deschizându-le în special accesul la datele internauţilor în cadrul unor anchete asupra activităţilor jihadiste.

Referendumul a fost iniţiat ca urmare a revoltei a cinci studenţi din Amsterdam, care se opun textului, şi susţinuţi de personalităţi din lumea mediatică.

Actul normativ a fost deja aprobat de ambele camere ale parlamentului olandez. Guvernul Rutte a susţinut activ legea, afirmând că ea este necesară pentru a împiedica atacurile teroriste şi a face Olanda mai sigură şi, deşi referendumul nu are consecinţe juridice, şeful executivului olandez a anunţat că va trata rezultatul foarte serios.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor digitale 'Bits of Freedom' i-a cerut guvernului să reconsidere legea. ''Alegătorii au dat un semnal clar. Această lege nu este destul de bună şi are nevoie de îmbunătăţiri fundamentale'', a declarat directorul acestei organizaţii, Hans de Zwart. AGERPRES

×