x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oligarhul Roman Abramovici a ajuns la tribunal!

Oligarhul Roman Abramovici a ajuns la tribunal!

02 Mai 2018   •   13:26
Oligarhul Roman Abramovici a ajuns la tribunal!

Justitia din orasul elvetian Fribourg investigheaza o afacere care il implica pe oligarhul rus Roman Abramovici, proprietarul clubului britanic de fotbal Chelsea. Multimilardarul in varsta de 52 de ani s-a prezentant personal in fata instantei pentru audieri, insotit de o adevarata armata de avocati.

 

Banca europeana pentru reconstructie si dezvoltare, BERD, a demarat o procedura civila impotriva companiei Gazprom, a lui Roman Abramovici si Evgheni Shvidler. Potrivit presei internationale, institutia reclama rambursarea unei datorii care dateaza de mai multi ani, plus dobanda aferenta, adica zeci de milioane de franci elvetieni.

Totul a inceput in 1997, cand BERD a acordat un credit bancii ruse SBS Agro, in cadrul unui program sustinere destinat micilor intreprinderi din Rusia. La scurt timp insa, SBS Agro a dat faliment. Totusi, drept garantie, BERD dispune de o creanta datorata de societatea Runicon, inregistrata la Fribourg si care comercializeaza petrol pentru Sibneft, SBS Agro.

Pentru a-si recupera banii, BERD se indreapta, prin urmare, impotriva Runicom, demers fara succes insa si actioneaza justitia rusa, care, intr-o prima faza, ii respinge dosarul. Tenace, institutia obtine castig de cauza in 2002, dar nu si rambursarea creditului, pentru ca Runicom intra in incapacitate de plata.

BERD nu se lasa insa si se indreapta impotriva regiunii unde este inregistrat Runicom, mergand pe ideea ca activele financiare care i-au fost "furate de sub nas" prin tot felul de manevre, unde Sibneft ar fi jucat un rol major. Gazprom este vizat, la randul lui, de justitie, pentru ca a cumparat Sibneft in 2005, cand Abramovici a preluat o parte din actiuni.

 

×