x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OMS: O eroare umană, în spatele morţii celor 15 copii vaccinaţi împotriva rujeolei în Siria

OMS: O eroare umană, în spatele morţii celor 15 copii vaccinaţi împotriva rujeolei în Siria

de Agerpres    |    19 Sep 2014   •   16:50
OMS: O eroare umană, în spatele morţii celor 15 copii vaccinaţi împotriva rujeolei în Siria

Un relaxant muscular se pare că a fost amestecat din greşeală cu vaccinul împotriva rujeolei, provocând moartea a 15 copii în Siria în această săptămână, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), numind-o cea mai mare tragedie de acest gen, informează Reuters.

OMS a afirmat că nu exclude varianta unui sabotaj, motiv pentru care campania de vaccinare a fost suspendată până la încheierea investigaţiilor.

Cincisprezece copii au murit după ce au fost vaccinaţi împotriva rujeolei în nordul Siriei, a informat miercuri personalul sanitar, o tragedie care ar putea afecta încrederea în serviciile de sănătate în zonele controlate de opoziţia siriană.

Producătorul, care nu a fost identificat, a expediat vaccinul sub formă de pulbere împreună cu un diluant într-un centru din Siria unde a fost depozitat şi apoi trimis în provinciile Deir al-Zor şi Idlib pentru a fi folosit în campania începută luni de imunizare a zeci de mii de copii, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

"Se pare că în centru, din ceea ce ştim până acum, diluantul a fost ţinut în acelaşi frigider cu un relaxant muscular. Este vorba despre relaxantul Atracurium, care se pare că a fost amestecat în unele cazuri, în loc de diluant, cu vaccinul sub formă de pulbere", a precizat Lindmeier într-o conferinţă de presă la Geneva, auczând o "neglijenţă gravă".

Relaxantul muscular, care de obicei se administrează ca anestezic în chirurgie, se dozează în funcţie de greutatea pacientului. Toţi copii care au murit aveau vârste sub doi ani, a mai spus el. Copiii mai mari au supravieţuit după vărsături, diaree şi şoc anafilactic. 

×