x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OMS: Riscul de intrare în Europa a virusului Zika e scăzut, pe timpul iernii

OMS: Riscul de intrare în Europa a virusului Zika e scăzut, pe timpul iernii

29 Ian 2016   •   21:00
OMS: Riscul de intrare în Europa a virusului Zika e scăzut, pe timpul iernii

Riscul de intrare în Europa a virusului Zika a crescut, dar probabilitatea de a se propaga pe continent în timpul iernii este ''extrem de redusă'', se afirmă într-un comunicat difuzat vineri, la Copenhaga, de Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite EFE.

Acest virus se transmite prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti şi se pare că este periculos în cazul femeilor însărcinate, putând provoca grave malformaţii congenitale la fetuşi. Infecţia cu virusul Zika poate genera febră, erupţii cutanate, înroşirea ochilor şi dureri musculare.

''Ţânţari Aedes se găsesc în mai multe ţări europene, în special în zona mediteraneeană, dar condiţiile climaterice actuale nu sunt propice pentru activitatea lor'', a explicat OMS, atrăgând însă atenţia că, începând din primăvară, odată cu încălzirea vremii, aceste insecte vor găsi mai multe zone de reproducere şi, prin urmare, riscul de contaminare va creşte.

Deocamdată, virusul se răspândeşte mai ales pe continentul american, ''iar statele europene ar trebui să fie pregătite să depisteze şi gestioneze infecţiile cu virusul Zika de la călătorii care sosesc din ţările afectate'', menţionează organizaţia.

Un comitet de urgenţă referitor la virusul Zika a fost convocat de OMS pentru 1 februarie.

×
Subiecte în articol: virusul zika tantari europa iarna oms risc