x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OMS: Varianta Delta rămâne prioritară, în ciuda îngrijorărilor legate de Omicron

OMS: Varianta Delta rămâne prioritară, în ciuda îngrijorărilor legate de Omicron

29 Noi 2021   •   09:20
OMS: Varianta Delta rămâne prioritară, în ciuda îngrijorărilor legate de Omicron

În timp ce noua tulpină Omicron a pus țările în stare de alertă, Organizația Mondială a Sănătății spune că majoritatea infecțiilor actuale Covid se datorează în continuare variantei Delta, relatează CNBC.

"Peste 99% din cazurile din întreaga lume se datorează variantei Delta și mai multe decese au loc la persoanele nevaccinate", a declarat luni, la CNBC, Soumya Swaminathan, cercetător șef al OMS. "Cred că aceasta este prioritatea noastră în timp ce așteptăm să aflăm mai multe despre varianta Omicron”.

Săptămâna trecută, agenția mondială de sănătate a recunoscut varianta Omicron, denumită inițial linia B.1.1.1.529, ca fiind o variantă îngrijorătoare. Aceasta înseamnă că ar putea fi mai contagioasă, mai virulentă sau mai abilă în a se sustrage măsurilor de sănătate publică, vaccinurilor și terapiilor. Tulpina a fost identificată pentru prima dată de oamenii de știință din Africa de Sud.

Delta, pe de altă parte, a fost detectată pentru prima dată în India

Experții din domeniul sănătății sunt îngrijorați de transmisibilitatea variantei Omicron, având în vedere numărul neobișnuit de mutații și profilul, care diferă de variantele anterioare care au provocat îngrijorare.

"Profilul mutațiilor sugerează cu tărie că va avea un avantaj în ceea ce privește transmisibilitatea și că ar putea eluda protecția imunitară pe care ați putea-o obține, de exemplu, de la un anticorp monoclonal sau în convalescență, după ce o persoană a fost infectată și, posibil, chiar împotriva unora dintre anticorpii induși de vaccin", a declarat duminică dr. Anthony Fauci, expert american în boli infecțioase, în cadrul emisiunii "Meet the Press" de la NBC.

"Nu este neapărat nevoie să se întâmple așa, dar există indicii puternice că trebuie să fim pregătiți pentru asta", a adăugat Fauci.

Swaminathan, de la OMS, a declarat pentru CNBC că oamenii de știință au nevoie de timp pentru a efectua experimente și a colecta date care să-i ajute să răspundă la unele dintre întrebările fundamentale legate de noua variantă.

"Ceea ce am dori să știm este dacă această variantă este mai transmisibilă, chiar mai mult decât Delta? Am dori să știm dacă există un model clinic diferit, dacă este mai puțin severă sau mai severă atunci când provoacă boala?", a spus ea, adăugând: "Și în al treilea rând, și foarte important, este această variantă capabilă să eludeze răspunsurile imune fie după o infecție naturală, fie după vaccinuri".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: organizatia mondiala a sanatatii