x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: Coreea de Nord a trimis rachete balistice și arme chimice în Siria

ONU: Coreea de Nord a trimis rachete balistice și arme chimice în Siria

28 Feb 2018   •   14:05
ONU: Coreea de Nord a trimis rachete balistice și arme chimice în Siria

Coreea de Nord a trimis în Siria peste 40 de elemente folosite în rachetele balistice și programele armelor chimice în ultimii cinci ani, din 2012 până în 2017, potrivit unui raport ONU, scrie The Guardian.

Grupul de experți care monitorizează sancțiunile împotriva Coreei de Nord a declarat că investigațiile sale privind transferul de către Phenian a rachetelor balistice interzise, a armelor convenționale și a produselor cu dublă utilizare au descoperit expediții anterioare nedeclarate.

Grupul a declarat că un stat membru ONU, al cărui nume nu a fost dat, a raportat, de asemenea, dovezi că Myanmar a primit o serie de arme convenționale din Coreea de Nord, inclusiv lansatoare de rachete multiple și rachete de suprafață, în plus față de sistemele de rachete balistice.

SUA, împreună cu alte națiuni vestice, au acuzat Siria de utilizarea armelor chimice în zonele controlate de rebeli, inclusiv în estul Ghoutei. Guvernul Bashar Assad a respins acuzațiile.

Un raport de peste 200 de pagini întocmit de Consiliul de Securitate ONU, care va fi făcut public la mijlocul lunii martie, detaliază „dovezi noi substanțiale” despre înțelegerea dintre Coreea de Nord și Siria, încheiată în 2008.

Potrivit unui stat membru neidentificat, corporația Ryonhap-2 din Coreea de Nord a fost implicată în programul rachetelor balistici din Siria, din acest an. În plus, statul memebru a afirmat că o vizită a delegației din Coreea de Nord, din luna august a anului 2016, „a implicat transferul în Siria de supape speciale de rezistență și termometre cunoscute pentru utilizarea în programele de arme chimice”.

„Nu este nicio companie tehnică din Coreea de Nord în Siria, iar singura prezentă a unor indivizi din Coreea de Nord se limitează la domeniul sportului în cadrul unor contracte individuale de pregătire a atletismului și gimnasticii”, a fost răspunsul Siriei.

Experții ONU au adăugat că nu au primit încă un răspuns în care să fie incluse documente care să susțină afirmațiile sau o listă cu toți nord-coreenii care au călătorit în Siria.

 

 

×