x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU face apel la strângerea a 434 de milioane de dolari pentru refugiaţii rohingya

ONU face apel la strângerea a 434 de milioane de dolari pentru refugiaţii rohingya

23 Oct 2017   •   13:20
ONU face apel la strângerea a 434 de milioane de dolari pentru refugiaţii rohingya

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adunat luni la Geneva ţările donatoare pentru a strânge ajutoare de 434 de milioane de dolari pentru criza refugiaţilor dintre Myanmar şi Bangladesh, care are cel mai rapid ritm de creştere din lume, relatează DPA. 

Bangladeshul a primit circa 580.000 de etnici rohingya care au fugit de la sfârşitul lunii august de presupusele atrocităţi din statul Rakhine din Myanmar. 

Suma a fost calculată pentru a asigura finanţarea pentru operaţiunile ONU până la sfârşitul lunii februarie în Bangladesh, care şi-a ţinut graniţele deschise pentru refugiaţi, deşi este una din cele mai sărace ţări din Asia. 

"Este o situaţie destul de sumbră. Nevoile sunt uriaşe", a spus Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi. 

Refugiaţii din interiorul şi din jurul oraşului Cox's Bazar din Bangladesh se confruntă cu lipsa alimentelor şi a apei, cu lipsa adăposturilor şi a unor facilităţi sanitare adecvate, ceea ce sporeşte riscul izbucnirii unor boli. 

Şase din zece refugiaţi sunt copii, mulţi venind subnutriţi. 

Etnicii rohingya sunt un grup musulman marginalizat din Myanmar, ţară predominant budistă. Ei se confruntă cu sărăcie şi discriminare, neavând nici măcar drept la cetăţenie. 

La sfârşitul lunii august, forţele de securitate din Myanmar au lansat o operaţiune împotriva atacurilor unor militanţi rohingya în statul Rakhine. Anchetatori ai ONU privind drepturile omului au concluzionat că arderea satelor, persecuţiile asupra liderilor comunităţii, precum şi crimele şi violurile reprezintă un efort sistematic de a-i alunga pe etnicii rohingya. 

Înainte de a face apel la strângerea de fonduri, ONU a cerut comunităţii internaţionale să se implice în oprirea violenţelor şi discriminării. 

"Nu este o criză izolată", a spus responsabilul ONU pentru ajutor de urgenţă, Mark Lowcock, evidenţiind deceniile de "persecuţii, încălcări de drepturi şi strămutări". AGERPRES

×
Subiecte în articol:  ONU