x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU, magnet pentru spioni

ONU, magnet pentru spioni

28 Feb 2004   •   00:00

Spionajul la Organizatia Natiunilor Unite (ONU) este o practica veche, aparuta o data cu institutia. Rand pe rand, apar noi marturii in scandalul spionajului intensiv practicat in birourile diplomatilor ONU. Totul a inceput o data cu dezvaluirile fostului ministru britanic Clare Short.

Aceasta a acuzat guvernul lui Tony Blair ca ar fi dispus supravegherea biroului Secretarului General al ONU, Kofi Annan, inainte de razboiul din Irak. Desi acuzatiile lui Short sunt contestate cu putere de catre guvernul britanic, tot mai multe voci sustin ca ONU atrage spionii ca un magnet.

Cu ochii pe inspectori

Inspectorii ONU in Irak erau foarte cautati de serviciile secrete inainte de razboi. Hans Blix, fostul sef al inspectorilor, a fost in permanenta ascultat in perioada in care se afla in Irak. Nu este clar ce tara l-a supravegheat pe Blix, dar "transcrierile convorbirilor acestuia de pe telefonul mobil au fost date SUA, Australiei, Canadei, Marii Britanii si Noii Zeelande", sustine un responsabil al serviciilor de spionaj australiene. Un alt inspector ONU, Richard Butler, a declarat ca stia despre interceptarea convorbirilor sale.

"Chestiune de statut"

Inocencio Arias, ambasadorul Spaniei la ONU, crede ca "toata lumea spioneaza pe toata lumea, iar cand se iveste o criza, tarile mari spioneaza cel mai mult". Mai mult, este o opinie destul de raspandita printre diplomatii ONU, potrivit careia ar fi aproape o insulta ca o tara sa nu fie luata in vizor de agentiile de informatii straine: "Era o rusine. Acum e o chestiune de statut". In schimb Serghei Lavrov, reprezentantul Rusiei, sustine ca tara sa nu s-ar preta niciodata la astfel de activitati, deoarece "este ilegal". Trebuie totusi recunoscut, admite el, "profesionalismul serviciilor de informatii britanice".

Afacere de milioane

Activitatea de "plantare" a microfoanelor in birourile diplomatilor si de ascultare a telefoanelor este atat de raspandita, incat organizatia a angajat pe termen lung o firma de "curatare". Condusa de un fost ofiter de politie, firma se ocupa cu perchezitionarea regulata a birourilor. ONU cheltuieste anual milioane de dolari pentru a achizitiona cea mai performanta tehnologie de depistare a microfoanelor.


SUA si Marea Britanie, ochi si urechi

SUA si Marea Britanie si-au creat o retea sofisticata si costisitoare de laboratoare, care are ca unic scop ascultarea convorbirilor din intreaga lume. Nici un cuvant cu sens militar sau politic, mentionat la telefon sau intr-un e-mail, nu trece neinterceptat de calculatoarele Agentiei Nationale de Securitate (ANS) a SUA. Contribuabilii americani platesc 3,5 miliarde de dolari anual pentru a finanta operatiunile conduse de cei 20.000 de angajati. Partenerul britanic al ANS este agentia GCHQ, cu un buget de peste 300 de milioane de lire anual. Mare parte din acesti bani sunt dati de SUA, pentru ca ANS sa aiba dreptul sa isi foloseasca statiile de ascultare pe teritoriul Marii Britanii. Colaborarea dintre cele doua agentii ultrasecrete face ca monitorizarea intregii planete sa fie mult mai usoara.
( ANA ILIE )

×
Subiecte în articol: externe