x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: SUA renunță la „drepturile omului”

ONU: SUA renunță la „drepturile omului”

21 Iun 2018   •   18:35
ONU: SUA renunță la „drepturile omului”

SUA şi-au anunţat retragerea din Consiliul Drepturilor Omului al ONU, organism internaţional pe care administraţia preşedintelui Trump l-a criticat aspru, acuzându-l de prejudecată contra Israelului şi de sprijin necondiționat  pentru „ţări precum China, Venezuela şi Cuba”.

„Statele Unite se retrag oficial din Consiliul Drepturilor Omului al ONU”, a spus, într-o declaraţie de presă, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley. După ce a ameninţat încă de anul trecut cu retragerea SUA din acest Consiliu cu sediul la Geneva, Haley a explicat că, în ultimele luni, a încercat să rezolve „cu bună credinţă” problemele organismului ONU, întâlnindu-se cu reprezentanţi a peste 125 de state membre. În declaraţia sa, Haley a criticat faptul că din Consiliu fac parte state precum China, Venezuela, Cuba sau Republica Democratică Congo, naţiuni care, în opinia sa, „nu respectă” drepturile omului. Din acest motiv şi din cauza „prejudecății cronice” a Consiliului contra Israelului, a precizat Haley, acest for „nu este demn de numele său”. Prezent de asemenea la momentul anunţului retragerii din Consiliu, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a salutat prestaţia ca ambasador la ONU a lui Haley şi a numit Consiliul un organism „ipocrit”. „Nu ne îndoim că a fost creat cu bună credinţă, dar trebuie să fim cinstiţi: Consiliul Drepturilor Omului al ONU este un slab apărător al drepturilor omului”, a mai spus șeful diplomației americane.  

Ieșirea din acest for este ultima retragere a SUA din angajamentele multilaterale internaționale, după ce, în ultimele luni, au renunţat la acordul climatic de la Paris şi la acordul nuclear cu Iranul.

 

 

×
Subiecte în articol: onu sua drepturile omului