x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU, tot mai aproape de dezarmarea celei mai vechi şi importante gherile din Columbia

ONU, tot mai aproape de dezarmarea celei mai vechi şi importante gherile din Columbia

03 Mar 2017   •   12:11
ONU, tot mai aproape de dezarmarea celei mai vechi şi importante gherile din Columbia
Sursa foto: antena3.ro

Misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite în Columbia a dat asigurări joi că este în măsură să încheie până la sfârşitul lunii mai procesul de dezarmare a gherilei marxiste Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), relatează AFP. 

''Suntem în măsură să facem tot ce este necesar pentru abandonarea armelor de către FARC, ce a început miercuri'', până la sfârşitul lui mai, a declarat Javier Pérez Aquino, şeful observatorilor internaţionali ai misiunii ONU în Columbia. ''Avem întreaga capacitate logistică şi tehnică pentru a face acest lucru'', a adăugat el. 

FARC este cea mai veche şi importantă gherilă din Columbia. Apărută în 1964 pe fondul unei revolte a agricultorilor, gherila a semnat în noiembrie 2016 un acord de pace cu guvernul pentru a pune capăt celui mai vechi conflict din America Latină, soldat cu cel puţin 260.000 de morţi, peste 60.000 de dispăruţi şi 6,9 milioane de persoane strămutate. 

În cadrul acestui acord, combatanţii FARC au început miercuri să depună armele în 26 de zone ale ţării, sub supervizarea ONU, şi vor trebui să termine până cel târziu pe 29 martie. 

Debutul operaţiunilor de dezarmare a înregistrat însă întârzieri. Miercuri, circa 7.000 de combatanţi ar fi trebuit iniţial să predea circa 30% din armamentul lor. Ei au reuşit să se reunească pe 18 februarie, în loc de sfârşitul lui decembrie, cum era prevăzut iniţial. Întârzierile sunt cauzate, în opinia lui Javier Pérez Aquino, de ''realitatea logistică'' a procesului la care ONU a trebuit să se adapteze, adaugă Agerpres.

×
Subiecte în articol: trupe de gherila onu dezarmare