x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opozanții îl acuză pe Erdogan de derivă autoritară

Opozanții îl acuză pe Erdogan de derivă autoritară

16 Apr 2017   •   16:50
Opozanții îl acuză pe Erdogan de derivă autoritară

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că referendumul care este în curs de desfăşurare duminică privind întărirea atribuţiilor sale reprezintă un vot pentru viitorul Turciei, relatează AFP. 

''Dacă Domnul vrea, naţiunea noastră, aici şi în străinătate, va avansa spre viitor în această seară făcând alegerea aşteptată'', a declarat Erdogan după ce a votat la o secţie de pe malul asiatic al Istanbulului. 

Şeful statului turc a subliniat că referendumul, al cărui scor se anunţă unul strâns, nu va fi un scrutin obişnuit, ci vizează ''transformarea sistemului de guvernare''. 

Circa 55,3 milioane de alegători turci sunt chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa pentru sau împotriva revizuirii Constituţiei, ce vizează acordarea de puteri sporite preşedintelui ţării. 

Partizanii lui Erdogan susţin că o astfel de măsură este necesară pentru a dota Turcia cu un executiv puternic şi stabil într-un moment în care ţara se confruntă cu provocări de ordin economic şi securitar. 

''Sunt convins că poporul nostru va face alegerea pentru a deschide calea spre o dezvoltare mai rapidă. Trebuie să facem o alegere care nu este una obişnuită, în scopul de a ne ridica la nivelul de civilizaţie contemporană vizat de către Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii'', a mai spus Erdogan. 

Dar detractorii săi denunţă un text croit pe măsura lui Erdogan, pe care ei îl acuză de derivă autoritară, mai ales după tentativa eşuată de puci din 15 iulie 2016.AGERPRE

×