x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opoziția siriană reclamă prezența militarilor nord-coreeni veniți în sprijinul lui Assad

Opoziția siriană reclamă prezența militarilor nord-coreeni veniți în sprijinul lui Assad

26 Mar 2016   •   09:35
Opoziția siriană reclamă prezența militarilor nord-coreeni veniți în sprijinul lui Assad

Un reprezentant al opoziţiei siriene la convorbirile cu regimul Bashar al-Assad de la Geneva a denunţat prezenţa unor unităţi militare nord-coreene în Siria, venite să-l susţină pe preşedintele sirian, potrivit FranceTV.

Diplomaţia avansează cu paşi mărunţi în reglementarea conflictului sirian, atât la nivelul schimburilor între Washington şi Moscova, cât şi în convorbirile indirecte între regimul sirian şi opoziţie. În acest context, declaraţia reprezentantului opoziţiei a creat surpriza.

Unul dintre cei doi responsabili ai Înaltului comitet al negocierilor din partea opoziţiei la convorbirile de la Geneva a relevat, în cadrul unei conferinţe de presă, că forţe nord-coreene se află în Siria pentru a-l susţine pe preşedintele în exerciţiu al Siriei.

Potrivit lui Asaad al-Zoubi, foat general disident în Forţele armate siriene, în afară de miliţieni şiiţi irakieni şi libanezi ai Hezbollah, gardienii Revoluţiei iraniene şi combatanţi afgani, pe câmpul de luptă din Siria ar mai exista două unităţi de miliţieni nord-coreeni. Botezate Chulma 1 şi Chulma 7, aceste unităţi au reputaţia de a fi "redutabile', a precizat el.

Informaţii similare au fost transmise şi de agenţiile ruseşti de presă TASS şi Sputnik, aceasta din urmă titrând enigmatic: 'Trupe nord-coreene îl ajută pe Asad ? Ciupeşte-mă, visez...!' Ştirea a fost reluată şi de mai multe canale media arabe şi israeliene pe reţele de socializare.

Dacă aceste informaţii se confirmă, implicând intervenţia unei puteri străine suplimentare pe teritoriul sirian, ele complică şansele unei soluţii negociate a crizei. Ele nu ar avea nimic uimitor date fiind relaţiile bune existente între Phenian şi Damasc de mult timp.

Damascul şi Phenianul fac faţă unui duşman comun, declarase Bashar al-Assad, primindu-l pe adjunctul ministrului afacerilor externe nord-coreean în 8 martie. Siria şi Coreea de Nord sunt vizate pentru că 'ele fac parte dintre puţinele ţări care se bucură de o autonomie veritabilă şi sunt împreună în faţa aceluiaşi inamic care vrea să schimbe identitatea naţională a popoarelor lor', afirmase el.

Responsabilul nord-coreean dăduse asigurări că RPDC nu va precupeţi niciun efort pentru a susţine poporul sirian în suveranitatea şi independenţa sa şi îl va ajuta să lupte împotriva terorismului.

În 2013, opoziţia siriană denunţase deja participarea unor ofiţeri nord-coreeni la operaţiuni de bombardamente ale regimului. Mai multe elicoptere ale armatei siriene ar fi fost pilotate de militari trimişi de Phenian.

Israelul a distrus un reactor nuclear construit în secret în Siria cu ajutorul Phenianului.
 
Potrivit experţilor citaţi de Les Echos, o parte din armamentul sirian a fost furnizat de Coreea de Nord: sisteme portabile de apărare aeriană, lansatoare de rachete Scuds, tancuri vechi ruseşti T 54 şi T 55 modificate.

În fine, un raid aerian în 7 septembrie 2007, permisese Israelului să distrugă un reactor nuclear sirian 'cu câteva săptămâni înainte ca el să devină operaţional'. Potrivit Condoleezei Rice, secretar de stat american la vremea respectivă, a fost vorba despre "un reactor nuclear construit în secret de Siria, aparent cu ajutorul Coreii de Nord'.
 
'Experţii noştri în informaţii sunt convinşi că atacul viza un reactor de acelaşi tip cu cel construit de regimul coreean la Yongbyon' , precizase ea.

Kim Jong-un şi-a exprimat oficial sprijinul pentru Bashar al-Assad, dar nu a recunoscut niciodată o implicare directă în conflictul sirian. AGERPRES

×