x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orban şi Salvini s-au întâlnit la graniţa ungaro-sârbă, securizată împotriva migranţilor

Orban şi Salvini s-au întâlnit la graniţa ungaro-sârbă, securizată împotriva migranţilor

02 Mai 2019   •   20:05
Orban şi Salvini s-au întâlnit la graniţa ungaro-sârbă, securizată împotriva migranţilor

Premierul ungar Viktor Orban şi ministrul de interne italian Matteo Salvini, doi dintre cei mai importanţi politicieni eurosceptici şi cu poziţii dure în privinţa migraţiei, s-au întâlnit joi la graniţa Ungariei cu Serbia, relatează dpa.

Salvini şi Orban au pozat pentru camerele de filmare în faţa gardului de sârmă ghimpată înalt de 3 metri ridicat de autorităţile ungare la sfârşitul lui 2015 pentru a opri valul de refugiaţi care încercau să ajungă în vestul Europei pe ruta balcanică de migraţie.

Lui Salvini i s-a făcut un tur al sistemelor ungare de supraveghere a frontierei, inclusiv din elicopter.

'Avem încredere că noua Europă începând din 27 mai (a doua zi după alegerile pentru Parlamentul European - n.red.) îşi va proteja frontierele externe, fie ele frontiere terestre, ca în Ungaria, sau frontiere maritime, ca în Italia', a declarat Matteo Salvini, în conferinţa de presă comună cu omologul său ungar, Sandor Pinter.

'Pentru că problema nu este redistribuirea migranţilor care sunt deja aici, ci prevenirea sosirii altor mii', a adăugat el.

În ce priveşte repatrierea migranţilor ilegali, vicepremierul italian a spus că Uniunea Europeană ar trebui 'să redeschidă discuţiile cu privire la toate acordurile comerciale şi economice' cu ţările de origine care nu acceptă returnarea cetăţenilor lor.

Salvini a mai afirmat că, dacă şi alte state europene are avea 'aceeaşi abordare serioasă şi strictă pe care o are Ungaria (cu privire la migraţie), am avea mult mai puţine infracţiuni şi mult mai puţine probleme pe continentul nostru'.

Orban şi Salvini erau aşteptaţi să discute şi despre posibila cooperare dintre recent creata alianţă a partidelor de extremă dreapta şi Partidul Popular European (PPE), în care Fidesz, formaţiunea condusă de premierul ungar, este membră.

Capacitatea lui Orban de a influenţa PPE este însă limitată după ce Fidesz a fost suspendat temporar din blocul conservator în martie din cauza poziţiilor sale antieuropene, şi nu este clar dacă şi când această suspendare va fi ridicată.

'PPE se pregăteşte să se sinucidă şi vrea să se lege de stânga', a declarat Orban miercuri într-un interviu pentru cotidianul italian La Stampa, referindu-se la marea coaliţie dintre populari şi social-democraţi care a dominat mult timp politica la nivelul UE.

'Trebuie să găsim o alte cale prin intermediul cooperării cu dreapta din Europa. Nu ştim ce grupare va construi Salvini, dar sperăm că va fi puternică. PPE trebuie să coopereze cu această dreaptă', a insistat Viktor Orban.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: orban slavini migranti