x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ouă potenţial contaminate cu insecticid, găsite în Polonia

Ouă potenţial contaminate cu insecticid, găsite în Polonia

11 Aug 2017   •   13:15
Ouă potenţial contaminate cu insecticid, găsite în Polonia

Ouă potenţial contaminate cu insecticid au fost găsite în Polonia, însă acestea nu au ajuns la consumatori, au anunţat vineri autorităţile de la Varşovia, transmit PAP şi AP. 

Aproximativ 40.000 de ouă vor fi retrimise furnizorului din Germania, a anunţat Jan Bondar, purtător de cuvânt al Inspectoratului sanitar din Polonia. 

Autoritatea pentru Siguranţa Alimentelor din Polonia a informat săptămâna aceasta că nu au fost trimise în această ţară ouă contaminate cu substanţa toxică denumită fipronil. 

Separat, ministrul Agriculturii din Franţa, Stephane Travert, a anunţat vineri că testele efectuate la ouăle importate contaminate nu au arătat riscuri la adresa sănătăţii publice. 

Stephane Travert a declarat la postul de radio RMC că aproximativ 244.000 de ouă importate din Olanda şi Belgia şi vândute în Franţa sunt contaminate cu fipronil. 

Testele primite în cursul nopţii de la Autoritatea pentru Siguranţa Alimentelor din Franţa au arătat că "nivelul contaminării nu reprezintă un risc pentru consumatori", a dat asigurări ministrul Agriculturii. 

Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauţie faţă de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia şi din Olanda, care este al doilea mare exportator de păsări după SUA. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că această substanţă este moderat toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne. 

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriends, o societate specializată în eradicarea paraziţilor. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanţa activă din mai multe insecticide, fipronil, produs şi de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obişnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanţă pe care a achiziţionat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. 

Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantităţi mari de fipronil din România. AGERPRES

×
Subiecte în articol: oua contaminate