x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pact Putin - Obama pentru fărâmiţarea Ucrainei

Pact Putin - Obama pentru fărâmiţarea Ucrainei

07 Apr 2014   •   10:57
Pact Putin - Obama pentru fărâmiţarea Ucrainei

Ruşii şi americanii par să se pună de acord şi să lase să se creadă că Ucraina va reveni în zona de influenţă rusă. Acest lucru este regretabil, este de părere publicaţia conservatoare poloneză Rzeczpospolita, conform Agerpres.

Din momentul în care ucrainenii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva deciziei preşedintelui Viktor Ianukovici de a nu mai semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană (UE), situaţia geopolitică din Ucraina s-a deteriorat în mod evident. La drept vorbind, astăzi situaţia este una tragică: pentru ani buni, Ucraina se va pomeni în afara Occidentului, la care aspiră totuşi milioane de ucraineni.

În mod vizibil, Polonia a contribuit la această situaţie şi aceeaşi Polonia a fost principalul suporter al ucrainenilor în lupta lor şi care le-a repetat mereu: 'Suntem cu voi!'. Astăzi, Varşovia este de acord să abandoneze Ucraina în sfera de influenţă rusă, în schimbul întăririi securităţii Poloniei, ceea ce ar urma să se facă prin intermediul desfăşurării a 10.000 de soldaţi ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pe teritoriul său (fapt care nu a fost confirmat încă).

În numărul său din 3 aprilie, Rzeczpospolita descrie pactul încheiat discret între Vladimir Putin şi Barack Obama, pact ce ar avea drept consecinţă o Europă tăiată în două de o nouă Cortină de Fier.

'Noi, polonezii, ne vom regăsi de partea libertăţii, a democraţiei şi opulenţei, iar ei, fraţii ucraineni cărora le-am promis - nu atât de demult - sprijinul în aderarea la UE, vor ajunge sub protectoratul Kremlinului', scrie cotidianul polonez.

Doar un apel telefonic din partea preşedintelui rus adresat liderului SUA a fost suficient pentru a se 'descoperi' brusc că Ucraina nu are dreptul să adere la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi că ea ar trebui să fie tăiată bucăţele, care să fie 'ronţăite' apoi de vecinul său rus. Şi care a fost reacţia Poloniei la acest 'pact Putin-Obama', conchis într-un moment critic pentru Kiev? Varşovia respinge ideea unor manevre militare comune pe teritoriul ucrainean şi nu protestează atunci când i se refuză Ucrainei dreptul de a intra în NATO, potrivit voii Kremlinului. Se pare că Polonia 'ratifică' ceea ce au convenit deja Putin şi Obama, determinând Rzeczpospolita să se întrebe dacă nu cumva acest pact ar trebui să fie denumit Putin-Obama-Tusk, acesta din urmă fiind premierul polonez.

În mod evident, securitatea Poloniei este mai importantă. Însă de ce, în opinia guvernului polonez, singurul mijloc de a o garanta ar fi participarea la acest joc, conform unor reguli impuse de Moscova: în viziunea Varşoviei, nu ar exista decât o alternativă, Polonia sau Ucraina. Se poate ghici cu uşurinţă cum va reacţiona Kievul la această schimbare neaşteptată a politicii poloneze. În cel mai bun caz, va fi o decepţie. Ucrainenii nu vor ierta niciodată, este de părere cotidianul conservator polonez.

×