x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc îşi reafirmă dorinţa pentru un statu quo al Ierusalimului

Papa Francisc îşi reafirmă dorinţa pentru un statu quo al Ierusalimului

18 Ian 2018   •   18:21
Papa Francisc îşi reafirmă dorinţa pentru un statu quo al Ierusalimului

Papa Francisc şi-a reafirmat sprijinul pentru un statu quo internaţional al Ierusalimului şi reluarea dialogului între israelieni şi palestinieni pe o soluţie care să aibă la bază existenţa a două state, potrivit unui comunicat difuzat joi de Vatican.

 

Suveranul Pontif a criticat implicit, cum a făcut de multe alte ori, decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Evocând 'caracterul specific al Ierusalimului' într-o scrisoare trimisă lui Ahmed al-Tayeb, marele imam al moscheii din Al-Azhar, Papa a subliniat că 'numai un statut special, garantat de comunitatea internaţională, poate să-i menţină identitatea, vocaţia sa unică de loc de pace (...) şi valoarea sa universală, permiţând un viitor de reconciliere şi speranţă pentru întreaga regiune'.

În acest mesaj trimis cu ocazia conferinţei internaţionale în sprijinul Ierusalimului organizată de Al-Azhar, Papa reafirmă 'necesitatea unei reluări a dialogului între israelieni şi palestinieni pentru o soluţie negociată vizând coexistenţa paşnică a două state în interiorul unor graniţe decise între ele şi recunoscute de comunitatea internaţională'.

De la crearea Israelului în 1948, comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a statului evreu şi consideră că 'statutul său final' trebuie negociat între israelieni şi palestinieni.

După anexarea Ierusalimului de Est, Israelul a proclamat întregul oraş drept capitala sa 'eternă şi indivizibilă'. ONU nu a recunoscut niciodată această anexare. Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să devină capitala statului la care ei aspiră. AGERPRES

×
Subiecte în articol: papa francisc Ierusalim