x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Paradă militară grandioasă pentru celebrarea a 70 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial - VIDEO

Paradă militară grandioasă pentru celebrarea a 70 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial - VIDEO

03 Sep 2015   •   12:35
Paradă militară grandioasă pentru celebrarea a 70 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial - VIDEO

Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat joi 'victoria'' din 1945 împotriva Japoniei, în deschiderea impunătoarei parade militare ce marchează 70 de ani de la capitularea ocupantului nipon, relatează AFP.

'Victoria totală în războiul anti-japonez a făcut din nou din China o mare ţară a lumii', a declarat preşedintele chinez în Piaţa
Tiananmen, înainte de a anunţa reducerea cu 300.000 de oameni a efectivelor Armatei Populare de Eliberare, estimată la circa 2,3 milioane de militari, cea mai numeroasă din lume.

'China nu va căuta niciodată hegemonia, nici nu va încerca să se extindă. Ea nu va provoca niciodată suferinţe tragice altor naţiuni', a dat asigurări Xi Jinping, după care a trecut în revistă din limuzina prezidenţială trupele chineze.

'Anunţ aici că statul chinez îşi va reduce efectivele militare cu 300. 000' de oameni, a mai declarat Xi Jinping, vorbind de la înălţimea 'Porţii Păcii Cereşti' (Tiananmen).

Circa 12.000 de militari şi 500 de vehicule militare şi-au început apoi parada, survolată de aproape 200 de avioane şi elicoptere, simboluri ale ascensiunii Chinei pe scena internaţională.

La defilare vor lua parte şi aproape 1.000 de militari străini, printre care un detaşament rus.

Printre invitaţii străini la paradă se află preşedintele rus Vladimir Putin, preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye, preşedintele sud-african Jacob Zuma şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

În schimb, liderii principalelor democraţii occidentale, în frunte cu preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel, au declinat invitaţia. Singurul reprezentant la ceremonii al marilor diplomaţii occidentale este ministrul de externe francez, Laurent Fabius.



×