x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parisul şi Londra cer Washingtonului să mărească presiunea asupra SI

Parisul şi Londra cer Washingtonului să mărească presiunea asupra SI

08 Feb 2017   •   00:15
Parisul şi Londra cer Washingtonului să mărească presiunea asupra SI

Parisul şi Londra au cerut marţi coaliţiei internaţionale antijihadiste, condusă de Statele Unite, să menţină presiunea asupra grupării Stat Islamic (SI) şi să elibereze capitala sa de facto, Raqqa, o luptă căreia preşedintele american, Donald Trump, doreşte să îi dea un nou elan, relatează AFP.

Lupta împotriva jihadiştilor din cadrul SI este "prioritatea numărul unu" a Franţei, pe locul al doilea în ce priveşte importanţa participării la această coaliţie ce reuneşte 68 de ţări, a dat asigurări marţi ambasadorul său la Naţiunile Unite, François Delattre.

"Este foarte important" ca Statele Unite "să recunoască pe deplin ameninţarea grupării Stat Islamic", a explicat el jurnaliştilor în marja unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind SI.

"Am ajutat forţele irakiene să cucerească Mosul. Bătălia pentru eliberarea oraşului Raqqa din Siria este, de asemenea, crucială", a insistat François Delattre.

Aceeaşi dorinţă din partea Marii Britanii de "a menţine elanul" coaliţiei, creată în 2014 de fostul preşedinte american Barack Obama. "Următoarea etapă este să atacăm SI la Raqqa şi Mosul", a precizat numărul doi al diplomaţiei britanice la ONU, Peter Wilson.

Preşedintele Donald Trump a făcut luni o vizită la sediul comandamentului militar american în Orientul Mijlociu (Centcom) şi a reafirmat voinţa sa de a lupta împotriva "terorismului islamist radical". La sfârşitul lui ianuarie, el le-a dat responsabililor săi militari un termen de 30 de zile pentru a-i prezenta un plan "pentru a învinge" SI.

În repetate rânduri, liderul de la Casa Albă a făcut cunoscută intenţia sa de a schimba strategia, în special cooperând cu Rusia.

Consiliul de Securitate s-a reunit marţi pentru a analiza un raport despre situaţia grupării ultraradicale care deţine sub control teritorii din Siria şi Irak.

Stat Islamic "este în defensivă, finanţele sale sunt paralizate, mai mulţi responsabili ai săi au fost ucişi, iar afluxul de combatanţi străini scade", a mai afirmat Peter Wilson.

Cu siguranţă, jihadiştii "sunt în defensivă în mai multe regiuni", a nuanţat responsabilul pentru afaceri politice al ONU, Jeffrey Feltman, dar se pare că au în continuare fondurile necesare pentru a lupta mai departe, a explicat el în Consiliul de Securitate.

Sursa - AGERPRES

×
Subiecte în articol: paris londra isis si washington donald trump