x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul britanic va fi suspendat timp de cinci săptămâni

Parlamentul britanic va fi suspendat timp de cinci săptămâni

09 Sep 2019   •   15:25
Parlamentul britanic va fi suspendat timp de cinci săptămâni

Parlamentul britanic va fi suspendat până la 14 octombrie, după ce deputații vor vota în această seară moţiunea care face apel la organizarea de alegeri legislative, a anunţat purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson. Suspendarea va avea loc indiferent de rezultatul votului, respectiv dacă executivul va obține sau nu majoritatea de două treimi, necesară pentru convocarea unui scrutin pe 15 octombrie.

Măsura a provocat indignare în Regatul Unit după ce a fost anunțată, la sfârșitul lunii august, de către actualul prim-ministru. Acestuia i se reproșează că a recurs la manevre pentru a precipita ieșirea țării din Uniunea Europeană fără acord, la 31 octombrie. Liderul britanic, venit la putere la sfârşitul lunii iulie, a justificat măsura prin necesitatea de a prezenta un nou program de politică internă.

Opoziţia se teme ca Boris Johnson să nu sfideze legea, votată săptămâna trecută cu susţinerea deputaţilor conservatori rebeli, care îl obligă să solicite Bruxellesului o amânare de trei luni dacă nu obţine un acord de ieşire din UE până pe 19 octombrie.

Reuniţi astăzi, liderii opoziţiei "s-au pus de acord să lucreze împreună pentru a face guvernul să se justifice în faţa Parlamentului", a declarat un purtător de cuvânt al liderului laburist, Jeremy Corbyn. "Ei s-au pus de acord să nu susţină stratagema lui Boris Johnson care vizează privarea poporului de puterea sa de decizie și scoţându-ne din UE fără acord în timpul unei campanii electorale", a spus acesta.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit