x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care este criticată deficiența în respectarea statului de drept în Bulgaria

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care este criticată deficiența în respectarea statului de drept în Bulgaria

09 Oct 2020   •   11:49
Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care este criticată deficiența în respectarea statului de drept în Bulgaria

Parlamentul European critică Bulgaria, joi, prin intermediul unei rezoluții, pentru deficiențe în respectarea statului de drept, combaterea corupției endemice și sprijinirea libertății presei, după ce luni de proteste anticorupție la Sofia.

Rezoluția a fost adoptată cu 358 de voturi „pentru”, 277 „împotrivă” și 56 de abțineri. Printre cei care au votat împotriva rezoluției se numără și 12 europarlamentari români: Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Ștefan Motreanu, Siegfried Mureșan, Vlad Nistor, Eugen Tomac, scrie G4Media.

„Parlamentul European regretă profund faptul că evoluțiile din Bulgaria au condus la o deteriorare semnificativă în ce privește respectarea statutului de drept, democrației și drepturilor fundamentale, în materie de independență a justiției, separație a puterilor, luptă împotriva corupției și libertate a presei”, potrivit rezoluției.

Mii de persoane protestează zilnic în Sofia, începând din iulie, acuzându-l pe premierul Boiko Borisov că erodează regulil democrației și permite practici corupte în favoarea oligarhilor și afacerilor apropiate partidului său, GERB.

Rezoluția votată în Parlamentul European a fost adoptată la finalul lunii septembrie de Comisia pentru Justiție a Parlamentului European.  

×