x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Paza arde buzunarele

Paza arde buzunarele

05 Feb 2004   •   00:00

Mult ravnitele contracte pentru reconstructia Irakului se dovedesc a fi extrem de costisitoare pentru buzunarul companiilor straine.

Cheltuielile cele mai usturatoare se fac pentru asigurarea securitat ii muncitorilor si a santierelor.

OBSESIA SECURITATII. Unul dintre cei mai mari contractori din Irak, compania Kellogg, Brown & Root, a suferit mari pierderi anul trecut: nu mai putin de 8 muncitori au fost ucisi, iar alti 39 au fost raniti. In conditiile in care se va incepe in curand lucrul la mai mult de 2.000 de proiecte in toate colturile Irakului, companiile se vad stranse cu usa sa isi includa in buget cheltuieli exorbitante pentru a asigura paza miilor de angajat i. Securitatea strainilor angajati in reconstructia Irakului a devenit o obsesie pentru toti angajatorii.

CHELTUIELI NECESARE. Se estimeaza ca firmele care castiga contracte in Irak vor trebui sa cheltuiasca anul acesta mai mult de 1 miliard de dolari si sa angajeze aproximativ 200.000 de persoane pentru a asigura paza angajatilor si a locatiilor. Aceste cheltuieli includ achizitionarea de vehicule blindate, de veste antiglont, locatii puternic securizate si angajarea unor mici armate de paznici care sa asigure securitatea convoaielor, birourilor si santierelor.

Gherilele conduc masini germane
Gherilele irakiene prefera sa plece la atac la volanul unei masini de fabricatie germana. In schimburi de focuri, atentate cu masina-capcana si orice alt atac, aceste masini joaca un rol crucial. Potrivit vanzatorilor de automobile si poli- tiei, preferinta gherilelor nu este intamplatoare: atacatorii sunt constienti de puterea si viteza autovehiculelor nemtesti. Gherilele profita si de faptul ca Irakul este impanzit de aceste marci de masini si se pot pierde usor in trafic, dupa un atentat. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe