x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Paza de coastă din Turcia, operaţiune dramatică de salvare

Paza de coastă din Turcia, operaţiune dramatică de salvare

14 Dec 2017   •   15:42
Paza de coastă din Turcia, operaţiune dramatică de salvare

Paza de coastă din Turcia a desfăşurat o operaţiune dramatică de salvare în Marea Egee, în urma căreia a salvat 51 de oameni, care au rămas naufragiaţi pe stânci în timp ce încercau să ajungă în Grecia, joi, scrie The Guardian.

Autorităţile au intervenit după ce au primit un apel de urgenţă la ora locală 1.12 am. Paza de coastă a spus că operaţiunea de salvare poate începe doar pe timp de zi, din cauza zonei plină de roci şi a condiţiilor de pe mare.

Elicopterele au venit în acea noapte şi au aruncat mâncare şi pături.

Imaginile cu operaţiunea de salvare din apropierea oraşului Izmir arată cum personalul din cadrul pazei de coastă ridică un copil, în timp ce restul aşteptă pe stânci să le vină rândul. Cinci copii şi o femeie au fost salvaţi în acest mod, în timp ce restul au fost transferaţi către bărcile pazei de coastă cu ajutorul pescarilor din zonă, a declarat paza de coastă.

Nu există nicio informaţie despre naţionalitatea migranţilor, însă Turcia este casa a trei milioane de refugiaţi din Syria, dintre care mulţi continuă să încerce să traverseze marea în Grecia, în ciuda acordului dintre Ankara şi Uniunea Europeană, care a redus trecerile ilegale.

În timp ce unii încă opteză pentru ruta pe mare, alţii încearcă să treacă în Grecia pe la graniţa de pe pământ, iar câteodată sunt readuşi forţat în Turcia, chiar dacă ajung pe pământul Greciei.

Pe lângă refugiaţii care fug de războiul din Syria, migranţi economici veniţi din Asia şi nordul Africii încercă să treacă în Grecia. Peste 800,000 de oameni au ajuns din Turcia în Grecia, începând cu 2015, mulţi dintre aceştia stabilindu-se în Germania şi Suedia.

În baza acordului semnat în martie 2016 între Uniunea Europeana şi Turcia, imigranţii clandestini care ajung în Grecia din Turcia vor fi trimişi înapoi pe teritoriul turc, după ce sunt înregistraţi şi solicitările lor de azil sunt procesate. În schimb, Turcia a cerut ajutor financiar şi accelerarea procedurilor de liberalizare a vizelor în zona Schengen pentru cetăţenii săi, dar şi reluarea negocierilor privind aderarea la UE.

×