x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul a derulat un program secret dedicat investigării OZN-urilor

Pentagonul a derulat un program secret dedicat investigării OZN-urilor

18 Dec 2017   •   16:43
Pentagonul a derulat un program secret dedicat investigării OZN-urilor

Pentagonul a derulat, în perioada 2007-2012, un program secret, cu un buget de milioane de dolari, pentru investigarea Obiectelor Zburătoare Neidentificate (OZN), potrivit documentelor scoase la iveală de New York Times, informează duminică BBC. 

Potrivit New York Times, programul investiga relatări referitoare la obiecte de zbor neidentificate, era condus de Luis Elizondo, un oficial din serviciul militar de informaţii, şi avea sediul la etajul al cincilea al clădirii Pentagonului. 

Programul Avansat de Indentificare a Ameninţărilor Aerospaţiale, a fost creat la iniţiativa lui Harry Reid, un senator democrat pensionat, liderul majorităţii din Senat la acea dată. 

''Nu mi-e ruşine, nu mă simt vinovat şi nici nu îmi pare rău pentru că am demarat acest program. Am făcut ceva ce nu a mai făcut nimeni înainte'', a declarat senatorul Reid pentru New York Times. 

Harry Reid, fost senator al statului Nevada, acolo unde se găseşte celebra bază militară secretă "Area 51", a postat pe Twitter că programul a reprezentat o iniţiativă serioasă pentru aflarea adevărului în contextul în care ''mulţimea de dovezi justifică formularea unor întrebări''. 

Programul ar fi costat Departamentul Apărării peste 20 de milioane de dolari înainte să fie închis din motive financiare. 

Deşi finanţarea sa a luat sfârşit în 2012, oficialii implicaţi în program ar fi continuat să investigheze, pe lângă sarcinile zilnice, fenomene neobişnuite şi obiecte misterioase. 

O sursă din interiorul Congresului a declarat pentru site-ul Politico că programul ar fi fost înfiinţat pentru a monitoriza progresul tehnologic al marilor puteri rivale SUA. ''China şi Rusia puneau ceva la cale sau aveau sisteme de propulsie cu care noi nu suntem familiarizaţi?'', conform sursei respective. 

La începutul anului, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a SUA a dat publicităţii milioane de pagini de documente desecretizate care făceau referiri la studierea OZN-urilor, precum şi o serie de rapoarte despre farfurii zburătoare. 

De-a lungul timpului, în SUA au existat mai multe încercări de cercetare a OZN-urilor, inclusiv de către armată. În 1947, forţele aeriene au demarat o serie de investigaţii care vizau peste 12.000 de relatări despre OZN-uri, încheiate oficial în 1969. Proiectul a inclus şi un studiu cu numele de cod Project Blue Book (Proiectul Cartea Albastră), început în 1952, şi care a ajuns la concluzia că cele mai multe dintre fenomenele investigate erau stele, nori, aeronave obişnuite sau avioane spion, în timp ce pentru 701 dintre aceste nu s-au găsit explicaţii, precizează New York Times. 

Oamenii de ştiinţă sunt însă sceptici şi spun că fenomenele inexplicabile nu sunt neapărat dovada existenţei vieţii extraterestre, precizează BBC.AGERPRES

×