x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul masoara puterile nucleare

Pentagonul masoara puterile nucleare

24 Feb 2004   •   00:00

Pentagonul stia din 1999 ca Iranul si Irakul nu detineau nici o arma nucleara, dar estima ca urmau sa detina intre 10 si 20 pana in anul 2020. Reporterul cotidianului american "Washington Times" Rowan Scarborough face dezvaluiri socante despre puterile nucleare in cartea "Razboiul lui Rumsfeld".

Desi Statele Unite cauta inca in Irak armele de distrugere in masa care au condus la declansarea razboiului impotriva regimului lui Saddam Hussein, un raport ultrasecret arata ca Pentagonul stia inca din 1999 ca acest arsenal nu exista.

In asteptarea presedintelui George Bush
Documentul il astepta parca pe presedintele George W. Bush. Acesta declarase, in discursul de investitura, ca va lupta "impotriva armelor de distrugere in masa, pentru ca noul secol sa fie scutit de alte tragedii". Raportul, "extraordinar, masiv si ultrasecret " al Agentiei pentru Informatia Apararii, subliniaza ca mai multe tari vor fi in posesia armelor nucleare in urmatorii 20 de ani. Un tabel asaza in ordine descrescatoare tarile care isi dezvolta sau isi construiesc de la zero arsenalul nuclear.

"Axa raului"
La categoria "Inventarul armelor nucleare din lume", intre Rusia, China, Israel, Pakistan si Coreea de Nord, se afla enumerate si doua tari din asa-zisa "axa a raului" a presedintelui Bush, Iranul si Irakul. La momentul intocmirii raportului, in 1999, cele doua nu detineau nici o arma nucleara. In schimb, peste 20 de ani, Pentagonul estima ca vor acumula, fiecare, intre 10 si 20.

Israelul, stat nuclear
China inregistreaza cea mai mare expansiune a arsenalului nuclear: de la 40 de rachete in 1999, regimul de la Beijing are potentialul sa acumuleze pana la 220, in numai doua decenii. Cele doua tari nucleare rivale, India si Pakistanul, isi vor dubla sau chiar tripla numarul de rachete. In aceeasi perioada, Israelul isi va mentine constant arsenalul de 82 de focoase nucleare. Unii experti au reactionat prompt la dezvaluirea ca Israelul are arme nucleare. Ei au fost de parere ca Pentagonul a estimat gresit arsenalul, care s-ar ridica in realitate la 200 de focoase.

Coreea unificata
In ceea ce priveste regimul comunist din Coreea de Nord, acesta poate strange mai mult de zece arme atomice pana in 2020. Nordul detine cu certitudine arme biologice si chimice. Raportul ramane totusi neclar intr-o privinta: intr-o nota de subsol se mentioneaza ca arsenalul nuclear acumulat de Phenian ar putea apartine pana in 2020 unei "Corei unificate".

Cei mai tari
Cele doua mari puteri ale lumii, Statele Unite si Rusia, detin in continuare suprematia in privinta numarului de arme nucleare, desi au convenit sa le reduca gradual. Daca Rusia avea, in 1999, 10.600 de rachete strategice si 15.900 tactice, in 2020, numarul acestora urmeaza sa se micsoreze drastic, pana la 2.800 si respectiv 6.000 (foto). Statele Unite poseda inca un arsenal nuclear urias si variat: 5.400 de focoase fixate pe rachete intercontinentale, 1.700 de bombe nucleare si rachete de croaziera, 1.670 de arme tactice si alte 10.000 de focoase in buncare pe intreg teritoriul tarii
ANA ILIE

×
Subiecte în articol: externe nucleare