x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 11.000 de familii din Islanda oferă găzduire refugiaţilor sirieni

Peste 11.000 de familii din Islanda oferă găzduire refugiaţilor sirieni

02 Sep 2015   •   14:23
Peste 11.000 de familii din Islanda oferă găzduire refugiaţilor sirieni
Sursa foto: Foto: MTI

Peste 11.000 de familii din Islanda s-au oferit să găzduiască refugiaţi sirieni, în încercarea de a determina guvernul să majoreze numărul de solicitanţi de azil pe care este dispus să-i primească, aflat în prezent la doar 50, a relatat marţi The Independent în ediţia sa online.

Islandezii au răspuns la apelul scriitoarei Bryndis Bjorgvinsdottir, care a creat un grup pe Facebook şi a publicat o scrisoare deschisă către ministrul asistenţei sociale, Eyglo Haroardottir, cerându-i să-i lase pe oameni să ajute.

Bjorgvinsdottir a spus că ştie pe cineva care ar putea găzdui cinci sirieni fugiţi de războiul brutal din ţara lor, solicitând permise de lucru, documente de rezidenţă şi garantarea 'drepturilor de bază', în schimbul acoperirii cheltuielilor cu zborul şi a ajutorului pentru integrarea lor în societate.

În scrisoare, ea a spus că a iniţiat acest grup pentru a arăta nivelul sprijinului public pentru ideea de a primi mai mulţi refugiaţi, numindu-i pe aceştia 'resurse umane' cu experienţă şi calificări care i-ar putea ajuta pe toţi islandezii.

"Ei sunt viitorii noştri parteneri de viaţă, cei mai buni prieteni, următorul suflet pereche, toboşarul din trupa copiilor noştri, Miss Islanda 2022, tâmplarul care termină în sfârşit baia, bucătarul de la cofetărie, pompierul şi prezentatorul de televiziune", a scris ea.

"Oameni cărora nu le vom putea spune niciodată în viitor: 'Viaţa ta e mai puţin valoroasă decât viaţa mea'", a adăugat scriitoarea.

Referindu-se la miile de imigranţi care s-au înecat în încercări disperate de a trece Mediterana, Bjorgvinsdottir a cerut Islandei 'să-şi deschidă porţile'.

Peste 11.000 de persoane se alăturaseră până luni grupului, scriindu-şi propriile propuneri în mii de comentarii.

Pe fondul exploziei acestui sprijin, premierul Sigmundur Davío Gunnlaugsson a anunţat crearea unei comisii care să reevalueze numărul de solicitanţi de azil pe care îl va accepta Islanda.

Publicaţia Reykjavik Grapevine a relatat că, într-un interviu acordat luni unui post de radio, prim-ministrul a spus că Islanda trebuie să se implice în eforturile de a primi afluxul de imigranţi care ajung în Europa, pe care l-a calificat drept "una dintre cele mai mari provocări ale timpurilor moderne".

De asemenea, ministrul asistenţei sociale, Eyglo Haroardottir, a declarat la televiziunea naţională RUV că autorităţile citesc ofertele de pe Facebook şi vor lua în considerare creşterea numărului de refugiaţi acceptaţi.

Islanda, care are o populaţie de puţin peste 330.000 de persoane, a primit 1.117 imigranţi în 2014, conform datelor guvernului.

×