x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 95 de persoane și-au pierdut viața după ce o ambulanţă a explodat în zona ambasadelor din Kabul

Peste 95 de persoane și-au pierdut viața după ce o ambulanţă a explodat în zona ambasadelor din Kabul

27 Ian 2018   •   19:30
Peste 95 de persoane și-au pierdut viața după ce o ambulanţă a explodat în zona ambasadelor din Kabul

Cel puţin 95 de oameni au murit, iar alţi 158 au fost grav răniţi după ce o ambulanţă a explodat în zona ambasadelor din capitala Afganistanului, Kabul.Iniţial, bilanţul a fost de 43 de persoane decedate, iar ulterior a crescut la 63, respectiv 95 de morţi după ce reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii din Afganistan au făcut publice informaţii din anchetă.

'Kamikaze a utilizat o ambulanţă pentru a trece de baraje. El a declarat la primul control că transporta un pacient spre spitalul Jamuriat' din apropiere, a explicat Nasrat Rahimi, purtător de cuvânt adjunct al Ministerului de Interne.

'La al doilea baraj, el a fost identificat şi şi-a detonat explozibilul', a adăugat el.

Atentatul, unul dintre cele mai sângeroase care au zguduit capitala afgană în ultimii ani, a fost revendicat de purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid pe WhatsApp: 'Un martir şi-a detonat maşina capcană în apropierea Ministerului de Interne unde se aflau numeroase forţe de poliţie', a indicat el.

Explozia, de foarte mare intensitate, a zguduit literalmente capitala afgană. Ferestrele biroului AFP la Kabul, situat la aproape doi kilometri de locul exploziei, s-au spart.

 

Atentatul a avut loc în faţa unuia dintre barajele care protejează accesul spre un drum care conduce spre câteva instituţii: birouri ale Ministerului de Interne, sediul poliţiei, delegaţia UE şi liceul pentru fete Malalai.

Înaltul Consiliu pentru Pace, însărcinat cu negocierile cu talibanii, în prezent blocate, a apreciat că a fost ţinta iniţială atacului.

'Ei au vizat barajul nostru. A fost enorm, toate geamurile noastre sunt sparte' de suflul exploziei, a indicat unul dintre membrii consiliului, Hassina Safi.

Membrii delegaţiei europene au fost plasaţi rapid în condiţii de maximă securitate, a indicat un oficial local. Nivelul de alertă este extrem de ridicat în acest moment la Kabul, în special în zona de centru a capitalei afgane şi în cartierul diplomatic unde se află cea mai mare parte din ambasade şi instituţii străine, accesul în zonă fiind blocat.

Acest atentat este al treilea care loveşte Afganistanul într-o săptămână după atacul de sâmbătă, 20 ianuarie, comis la Hotel Intercontinental din Kabul, soldat cu cel puţin 20 de morţi şi revendicat de talibani, şi cel de miercuri comis asupra unui sediu al organizaţiei nonguvernamentale britanice 'Salvaţi Copiii' din Jalalabad (est), soldat cu cinci morţi şi revendicat de gruparea Statul Islamic.Obsevator.tv

×
Subiecte în articol: explozie ambulanta kabul morti