x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Petrolul se scumpește. Țițeiul american la maximul ultimilor 7 ani

Petrolul se scumpește. Țițeiul american la maximul ultimilor 7 ani

11 Oct 2021   •   18:30
Petrolul se scumpește. Țițeiul american la maximul ultimilor 7 ani

Prețul petrolului a crescut din nou, luni, o tendință care se manifestă de mai multe săptămâni, în condițiile în care criza energetică care afectează marile economii nu dă semne de atenuare, pe fondul creșterii activității economice și al ofertelor limitate de la marii producători, scrie Reuters.

Petrolul Brent a crescut cu 1,20 cenți, sau 1,5%, la 83,59 dolari pe baril la 0656 GMT, după ce săptămâna trecută a câștigat aproape 4%. Petrolul american a crescut cu 1,46 dolari, sau 1,8%, la 80,81 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 2014. Țițeiul american a crescut cu 4,6% până vineri.

Prețurile au crescut pe măsură ce mai multe țări cu rate mari ale vaccinării ies din blocajele impuse de coronavirus, susținând o revigorare a activității economice. Brent a crescut timp de cinci săptămâni, iar țițeiul american timp de șapte săptămâni.

Prețurile la cărbune și gaze au crescut, de asemenea, pe măsură ce economiile se redresează, ceea ce face ca petrolul să devină mai atractiv pentru generarea de energie.

În India, unele state se confruntă cu pene de curent electric din cauza penuriei de cărbune, în timp ce în China guvernul a cerut minerilor să crească producția de cărbune, în condițiile în care prețurile la energie electrică au crescut.

Criza energetică care mătură lumea ridică perspectiva unei ierni nordice dificile.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, numiți împreună OPEC+, au decis săptămâna trecută să mențină o creștere constantă și treptată a producției. OPEC își publică raportul lunar privind petrolul la sfârșitul acestei săptămâni.

Mediafax

×
Subiecte în articol: petrol