x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pfizer negociază contracte cu guvernele lumii de pe poziție de forță  

Pfizer negociază contracte cu guvernele lumii de pe poziție de forță  

de Şerban Mihăilă    |    21 Oct 2021   •   07:50
Pfizer negociază contracte cu guvernele lumii de pe poziție de forță  

Dezvoltat de compania farmaceutică americană Pfizer și partenera sa germană BioNTech, vaccinul contra coronavirusului s-a dovedit un succes. Primul care a obținut autorizația de utilizare în SUA, vaccinul Pfizer a devenit cel mai popular din întreaga lume, cu 3,5 miliarde de doze distribuite până acum. Vânzările sale s-ar putea ridica, în 2022, până la o sumă ce ar atinge 54,5 miliarde de dolari. Răspândirea rapidă a acestui vaccin, devenit unul dintre cele mai căutate produse ale planetei, are loc însă prin încheierea unor contracte derulate în cel mai mare secret, între Pfizer și guvernele naționale, departe de ochii publicului sau ai organizațiilor interesate de traiectoria în plină ascensiune a companiei farmaceutice. Un raport al „Public Citizen”, grup de susținere a drepturilor consumatorilor, intrat în posesia unor contracte necenzurate ale Pfizer, dezvăluie cum compania americană negociază de pe poziție de forță pentru „a-și maximiza profiturile și a transfera riscurile”.

 

Gigantul farmaceutic cu sediul în Manhattan menține un secret aproape total asupra negocierilor pe care le poartă cu guvernele naționale în vederea încheierii unor contracte ce au ajuns să influențeze soarta planetei. „Contractele plasează în mod constant interesele Pfizer înaintea imperativelor de sănătate publică”, susține Zain Rivi, autorul raportului prezentat de „Public Citizen” și citat de publicația americană „The Washington Post”. Grupul de susținere a drepturilor consumatorilor a descoperit că între elementele comune ale acestor contracte figurează nu doar secretomania generală, ci și un limbaj care blochează donațiile de doze Pfizer. De asemenea, disputele între părți sunt soluționate de către instanțe secrete de arbitraj, iar Pfizer are posibilitatea de a schimba termenii unor decizii-cheie, inclusiv datele de livrare, și, de asemenea, poate solicita bunuri publice drept garanție. De cealaltă parte, Sharon Castillo, purtătoare de cuvânt a Pfizer, susține că aceste clauze de confidențialitate „sunt standard în negocierile comerciale”.

Atât Pfizer, cât și Moderna, cealaltă companie americană care dezvoltă un vaccin utilizând tehnologia mRNA, sunt supuse unui cor de critici tot mai intens, fiind acuzate că monopolizează piața farmaceutică. Deși nu acceptă finanțarea guvernamentală, Pfizer a primit, în schimb, comenzi anticipate uriașe de la administrația americană. În plus, compania s-a opus renunțării la dreptul de proprietate intelectuală, ceea ce ar fi însemnat să împărtășească tehnologia sa altor producători. Experții în Drept care au reușit să vadă termenii contractelor încheiate cu guverne străine au sugerat că unele solicitări ale Pfizer au fost „extreme”. În contractele încheiate cu Brazilia, Chile, Columbia și Republica Dominicană, statele respective au renunțat la „imunitatea contra sechestrului preventiv pe bunurile lor”, remarcă raportul. „Este ca și când compania ar cere SUA să pună Marele Canion drept garanție”, susține Lawrence Gostin, profesor de legislație în domeniul sănătății publice la Universitatea Georgetown. 

Anumite solicitări formulate de Pfizer în contracte par să fi încetinit distribuirea vaccinului în unele state. Cel puțin două țări, Brazilia și Argentina, au părăsit negocierile, criticând în mod public cererile Pfizer. În cele din urmă, ambele state aveau să ajungă la un acord cu gigantul american. În ianuarie, Brazilia a declarat că termenii contractuali sunt „abuzivi și injuști”, arătând cu degetul spre clauzele de confidențialitate. Câteva luni mai târziu, Brazilia a semnat cu Pfizer un contract de un miliard de dolari pentru 100 de milioane de doze. Potrivit „Public Citizen”, contractul încheiat conținea multe dintre clauzele care au dus, inițial, la suspendarea tratativelor. Și Argentina a întrerupt la un moment dat negocierile, ministrul argentinian al Sănătății de la vremea respectivă afirmând că Pfizer „s-a comportat foarte urât” și a formulat solicitări care nu corespund legislației naționale. Ulterior, argentinienii au achiziționat 20 de milioane de doze. 

 

Secretul, armă contractuală

Pfizer a oficializat 73 de înțelegeri pentru distribuirea vaccinului său. Conform organizației „Transparency International”, doar cinci contracte au fost publicate oficial de guvernele țărilor respective, însă numai după o „redactare masivă” a textelor. „Ascunderea contractelor, pentru a nu fi văzute de opinia publică, sau publicarea documentelor cu texte redactate înseamnă că noi nu știm cum și când ajung vaccinurile, ce se întâmplă dacă lucrurile nu merg cum trebuie și nici gradul de risc financiar absorbit de cumpărători”, susține Tom Wright, managerul de cercetare al programului de sănătate al „Transparency International”, citat de „The Washington Post”. De altfel, tot ce se știe despre contractele Pfizer s-a aflat din „scurgerea” unor informații ajunse în mâinile presei. 

Pfizer pare să-și fi asigurat însă un control major asupra acestor înțelegeri. Spre exemplu, dezvăluie „Public Citizen”, prin contractul încheiat cu Brazilia, guvernul nu are voie să facă „niciun anunț public privind existența, tema sau termenii Acordului” și nici nu poate comenta asupra relației sale cu Pfizer, fără acordul anterior, sub formă scrisă, al companiei americane. 

 

Clauze discreționare 

De asemenea, Pfizer exercită controlul asupra dozelor de vaccin și după semnarea contractelor. Guvernului brazilian nu i-a fost permis să primească și nici să facă donații Pfizer. În contractele cu Albania, Brazilia și Columbia, Pfizer a inclus clauze ce pot schimba unilateral programul livrărilor, în cazul lipsei vaccinurilor. În concluzie, raportul cere administrației americane să folosească pârghiile de care dispune pentru a modifica abordarea utilizată până acum de Pfizer, inclusiv impunând companiei să împărtășească tehnologia sa, astfel încât și alți producători să poată dezvolta vaccinurile necesare combaterii pandemiei de COVID-19. 

 

Bile albe

În schimb, pe scena competitorilor din domeniu, prețul practicat de Pfizer pare să fie mai scăzut, începând cu 10 dolari pentru o doză, în Brazilia. De altfel, compania americană pare să ofere prețuri mai mici pentru statele sărace. În același timp, deși contractele cu gigantul farmaceutic sunt greu de negociat, Pfizer pare un partener de încredere în livrarea vaccinurilor. Din aceste motive, vânzările sale de vaccin contra coronavirusului s-ar putea ridica, în 2022, până la o sumă ce ar atinge 54,5 miliarde de dolari, dublu decât valoarea celor realizate de Moderna, a previzionat firma de consultanță financiară „Airfinity”.

 

 

Contractul este făcut ca și când compania ar cere SUA să pună Marele Canion drept garanție” 

Lawrence Gostin, profesor la Universitatea Georgetown

×
Subiecte în articol: vaccin Pfizer Delta COVID-19