x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Philip Hammond confirmă că, în condițiile actuale, ar prefera ca Marea Britanie să iasă din UE

Philip Hammond confirmă că, în condițiile actuale, ar prefera ca Marea Britanie să iasă din UE

21 Iul 2014   •   10:56
Philip Hammond confirmă că, în condițiile actuale, ar prefera ca Marea Britanie să iasă din UE
Noul ministru britanic de externe, Philip Hammond, a confirmat, într-un interviu acordat duminică postului BBC, că ar vota în continuare pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în lipsa unor reforme substanțiale la Bruxelles, scrie Agerpres.

Într-un alt interviu acordat cu un an în urmă, Hammond a spus că dacă i s-ar cere să-și exprime o opțiune, ar vota pentru retragerea țării sale din UE. Acum, deși a ajuns în fruntea diplomației de la Londra, el susține că nu și-a schimbat punctul de vedere, întrucât estimează că actualul mod de funcționare a blocului comunitar este 'pur și simplu inacceptabil'.

'Dacă nu va exista nicio schimbare în modul de guvernare al Europei, în balanța competențelor dintre statele-națiune și Uniunea Europeană și nu se va lămuri cum poate zona euro să reușească și să coexiste cu statele care nu au adoptat moneda comună europeană, atunci această Europă nu va mai putea lucra în viitor cu Marea Britanie. Așadar, este nevoie de o schimbare și de o renegociere', a explicat noul șef al Foreign Office-ului.

El a admis că țara sa a câștigat enorm din apartenența la piața unică europeană, dar a apreciat că, pe ansamblu, actualul statut pe care Marea Britanie îl are în interiorul blocului comunitar nu este favorabil intereselor ei.

Premierul Cameron a promis că, dacă va câștiga alegerile de anul viitor, va renegocia raporturile țării sale cu blocul comunitar, în sensul transferului mai multor atribuții către guvernul de la Londra, iar ulterior, în anul 2017, va convoca un referendum pe tema rămânerii Marii Britanii în UE. Însă atât el, cât și fostul ministru de externe William Hague au refuzat mereu să recunoască faptul că ar vota pentru părăsirea Uniunii, argumentând că ar da dovadă de un mod de gândire defetist dacă ar merge cu o astfel de idee la negocieri.

Întrebat care vor fi prioritățile pe care le va urmări în cadrul unei renegocieri a relațiilor cu blocul comunitar, Hammond a precizat că are ca obiective principale 'repatrierea puterilor către statele-națiune' și acceptul ca deciziile ce se pot lua la nivel național să se ia la acest nivel, nu la Bruxelles, această a doua solicitare fiind formulată, susține el, și de alte state. 'La nivel european trebuie să se facă doar ceea ce este necesar la acest nivel', a accentuat șeful Foreign Office-ului.

Cât despre raporturile statelor zonei cu celelalte, el consideră că acestea trebuie stabilite pe baze 'corecte' și care să protejeze și interesele celor din urmă.


×